OmaStadi-ehdotusten arviointiperusteet
Kaikki kaupunkilaisten jättämät ehdotukset arvioidaan, jotta varmistetaan että ehdotus on mahdollista toteuttaa.
Kaupunki yhdistää tarvittaessa samankaltaiset ehdotukset. Tällä halutaan varmistaa, etteivät samankaltaiset ehdotukset kilpaile toistensa kanssa. Ehdotusta voidaan tarvittaessa muuttaa niin, että se on mahdollista toteuttaa. Esimerkiksi ehdotettua paikkaa voidaan muuttaa.
Jos ehdotusta ei ole mahdollista toteuttaa OmaStadin kautta, se ei etene äänestykseen. Kaikille hylätyille ehdotuksille kirjataan perustelut ja ne julkaistaan OmaStadi-sivustolla.
Kaupungin asiantuntijat varmistavat, että ehdotus on alla olevien ehtojen mukainen.
- Ehdotus kuuluu kaupungin toimintaan.
- Ehdotus noudattaa Suomen lakia ja on kaupungin arvojen ja strategian mukainen.
- Ehdotuksen minimibudjetti on 35 000 euroa.
- Yksi ehdotus voi maksaa enintään puolet, eli 50 % alueen kokonaismäärärahasta.
- Ehdotus on kaupungin voimassa olevien päätösten, ohjeiden ja kaavan mukainen.
- Ehdotuksia arvioidaan alueiden tasapuolisuuden näkökulmasta, jotta varmistetaan alueiden tasa-arvoisuus ja yhdenvertaisuus.
- Ehdotus ei etene äänestykseen, jos kaupunki on jo toteuttamassa samanlaista hanketta ja sille on jo varattu rahoitus kaupungin talousarviossa.
- OmaStadin kautta ei voi hakea rahoitusta tietylle järjestölle tai yritykselle. Jos ehdotuksen toteuttamiseen tarvitaan kumppani, kaupunki etsii yhteistyökumppanin kilpailuttamalla.
- Osallistuvan budjetoinnin kautta ei ole mahdollista palkata vakituista henkilökuntaa. Osallistuvasta budjetoinnista rahoitetaan palveluita ja toimintaa, jotka ovat kestoltaan määräaikaisia.
- OmaStadin kautta ei voida toteuttaa sosiaali-, terveys-, ja pelastustoimialan palveluihin tai toimintaan liittyviä ehdotuksia. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen, eli sote-uudistuksen myötä toimialan rahoitus ei tule kaupungin budjetista, vaan valtiolta.
Helsingin kaupungilla on monia laissa määrättyjä tehtäviä. Lisäksi kaupunki toteuttaa paljon muutakin toimintaa ja palveluita.
Alla olevat asiat eivät kuitenkaan ole kaupungin toimintaa, joten niitä ei voi toteuttaa OmaStadin kautta.
- Poliisin, Väyläviraston sekä esimerkiksi Työ- ja elinkeinopalveluiden, eli TE-palveluiden toiminta.
- Rakentaminen tai toiminta sellaisilla tonteilla tai katualueilla, joita kaupunki ei omista.
- Kuntayhtymien, Helsingin kaupungin tytäryhteisöjen, liikelaitosten ja säätiöiden toiminta, koska niillä on omat budjetit. Tällaisia ovat esimerkiksi HSL, HKL, HEKA Oy, Helen Oy, Korkeasaari ja HAM.