Viheralueiden säästäminen

Viheralueiden säästäminen - asiantuntija-apua ja älykkäitä sovelluksia kaupunkilaisten käyttöön
Helsingin viheralueet ovat jatkuvasti erilaisten rakennushankkeiden kohteena. Asukkaat saavat kuulla suunnitelmista viime tipassa ja kampanjointi niiden säästämiseksi vie paljon voimavaroja kun on havahduttu "liian myöhään". Hakkeiden valmistelu ilman julkisuutta ja vuorovaikutuksen laatu ovat ongelma.
Ehdotuksen osa 1: vuorovaikutuksen lisääminen ja mahdollisuus saada tietoa kun jonkin viheralueen kaavaa muutetaan:
Tekoälyä, luontotietoa sekä kaava-aineistoja hyödyntäen luodaan sellainen julkinen sovellus, joka esittää ajantasaisesti viheralueet ja puistot ja luo sivuston karttapohjineen. Sivustossa näytetään näille alueille yleis- ja asemakaavoissa sallitut ja varatut rakennuskohteet. Sovelluksessa voi jokainen klikata seurantaan ne alueet, joista haluaa itselleen hälytyksen kun esim. kaavaan liittyvä asukastilaisuus järjestetään, kaavan muistutusaika on alkanut tai kaavaa käsitellään kaupunkiympäristölautakunnassa. Lisäksi kaupunki järjestää koulutusta kaavoihin vaikuttamisesta.
Ehdotuksen osa 2: Kaupungin tuki asukkaiden omien vaihtoehtosuunnitelmien tekoon
OmaStadi -rahaa pitisi olla tarjolla asukasryhmittymille, jotka voisivat sitten palkata avukseen suunnittelun asiantuntijan, jonka tuella jo suunnitteluvaiheessa asukkaat tekisivät vaihtoehtoisen suunnitelman ko. alueelle. Sen jälkeen eri suunnitelmista tehtäisiin vaikutusten arviointi ja sekä suunnitelmat että arviointi vietäisiin päätöksentekoon.
Comment details
You are seeing a single comment
View all comments
Toinen ehdotuksen idea on, että Helkaan palkattaisiin kaupungin rahoituksella lakiasiantuntija, joka auttaisi kaupunkilaisia haastamaan kaupungin suunnitelmia. Järjestöä ei voi OmaStadi sääntöjen mukaan määritellä etukäteen vaan kaupunki etsisi yhteistyökumppanin hankintasääntöjensä mukaan. Voisiko tätä osaa muokata esimerkiksi niin, että OmaStadi -rahaa olisi tarjolla asukasryhmittymille, jotka voisivat sitten palkata avukseen suunnittelun asiantuntijan, jonka tuella jo suunnitteluvaiheessa asukkaat tekisivät vaihtoehtoisen suunnitelman ko. alueelle? Sen jälkeen eri suunnitelmista tehtäisiin vaikutusten arviointi ja sekä suunnitelmat että arviointi vietäisiin päätöksentekoon. Tällainen vuoropuhelu olisi rakentavampaa kuin asian käsittely oikeusteitse. Muokkausten jälkeen ehdotus on valmis kustannuslaskentaan. Terveisin, Kaupunkiympäristön toimiala
Loading comments ...