Turning lawns into meadows – more comfort for people and help for the climate, the Baltic Sea and pollinators

Information
Reference
District old
Theme
Publish time
Budget
Year of voting
Votes
Responsible party
Phases
-
Preparation
-
Planning
-
Implementation
-
Completed
Average progress on all projects 96.8 %.
Project
Turning lawns into meadows to offer more pleasant recreational areas for people and help pollinator insects and the climate. When the need for maintenance is reduced, the carbon emissions into the atmosphere will also decrease.
Näin kaupunki toteuttaa ehdotuksen
Hanke käynnistyi keväällä 2022.
Kaikki edellisen OmaStadin nurmikko-niittykohteet (yhteensä 10 eri puistossa) säilyvät niittyinä ja osaan näistä kohteista tehtiin laajennuksia kesäkaudella 2022 mm. Porolahdenpuistoon Itä-Helsingissä.
Itä-Helsingistä valittiin uusia "niityttämisalueita" eli vanhoja nurmikkoalueita muutettiin niittymäiseksi 11 puistokohteessa sekä Roihuvuoren alueella yhdessä liikenteen suojaviheraluekohteessa Itäväylän varrella. Kesän aikana saatiin hyviä kokemuksia niityttämisestä seuraavissa puistoissa: Marielundinpuisto, Patteripuisto, Rakettipuisto, Porslahdenpuisto, Roihuvuoren asukaspuisto, Linnanpellonpuisto, Solvikinpuisto, Ullaksenpuisto ja Vanhankallionpuisto. Puistojen niityttämiskohteiden hoito muutetaan posiviitisten kokemusten perusteella pysyvästi nurmikoista niityiksi.
Töölönlahdenpuistoon on suunniteltu uuden niityn perustamista nykyisen huonokuntoisen nurmikon tilalle. Suunnittelualueeksi on valittu kaksi nurmikkolohkoa puiston pohjoisosasta. Tavoitteena on laajentaa lahden eteläpuolella sijaitsevan, olemassa olevan niityn alaa. Rakennettavan uusniityn kasvilajistoon on valittu perinteisiä kotimaisia kukkivia niittykasveja sekä yksivuotisia kukkakasveja, jotka tarjoavat ravintoa mm. kimalaisille, mehiläisille ja muille pölyttäjille.
Töölönlahden uusniityn suunnitelmaluonnos oli kommentoitavana 25.10. - 15.11. 2022 välisen ajan. Saatujen kommenttien perusteella suunnitelmaa muokattiin. Uusniitty rakennettiin Töölönlahdenpuistoon syyskuun alussa 2023. Olevaa nurmikkoa jyrsittiin ja lisättiin joukkoon hiekkaa, jonka jälkeen kylvettiin siemenet. Kehittyvien niittyalueiden ympärille rakennettiin suoja-aidat, jotta kasvillisuus saa rauhassa kehittyä ja säästyy tallaukselta. Suoja-aita poistetaan sitten kun niittykasvillisuus on päässyt hyvään kasvuun, viimeistään kesän 2025 loppupuolella, mahdollisesti jo aiemmin.
Ehdotuksen alkuperäinen kuvaus
Helsingissä on paljon tylsän näköisiä nurmikkoalueita, joilla ei ole erityisesti virkistysarvoa tai muuta käyttötarkoitusta. Niityttämällä turhia nurmikoita saisimme viihtyisämpiä ulkoilualueita ihmisille sekä voisimme auttaa uhanalaisia pölyttäjähyönteisiä. Nurmikoiden niityttäminen auttaa myös ilmastoa, koska hoitotoimenpiteitä vähentämällä vähenevät myös niiden aiheuttamat hiilipäästöt ilmakehään. Ajanoloon on myös odotettavissa, että niityn alle maaperään muodostuu vähitellen pieni hiilinielu. Ravinnevalumat vesistöihinkin vähenevät, koska lannoitteita ei tarvita.
OmaStadin ensimmäisellä kierroksella aloitettiin turhien nurmikoiden niitytys kymmenellä eri viheralueella eri puolilla Helsinkiä, ja näiden kukkaloisto onkin jo herättänyt ihastusta. Niitytettäväksi on kuitenkin ensimmäisellä kierroksella valittu varsin varovaisesti vain melko pieniä alueita. Tällä kierroksella voisimme soveltuvin paikoin sekä laajentaa ensimmäisellä kierroksella aloitettuja niittyjä, että myös niityttää vaikka muutamalla uudellakin paikalla. Niitytys käy varsin kustannustehokkaasti, koska useimmilla paikoilla niitytykseen riittää hoitotoimenpiteiden vähentäminen, jos paikalla on jo niittylajistoa. Niillä paikoilla joilla näin ei ole, voidaan tehdä tarvittavia toimenpiteitä maaperälle ja esimerkiksi kylvää niittykasvien siemeniä. Varsinkin uusille niitytettäville alueille voitaisiin tehdä infotaulut, jotka kertoisivat niityttämisestä. Tarvittaessa esimerkiksi läpikulkua varten voitaisiin niityn keskelle tehdä kunnollisia polkuja tai vaikka auringonottopaikka, jotka mahdollistaisivat sen, että niittyaluetta voi sekä käyttää ilman suurta huolta punkeista, mutta samalla myös nauttia niittykukista ympärillään.
Timeline
-
1Mar - Jun 2022
Nurmikkokohteiden valinta, yksittäisten kohteiden suunnittelu
-
2Jul 2022 - Aug 2023
Suunnitelma valmistuu
-
3Oct - Nov 2022
Uusniityn suunnitelmaluonnoksen kommentointi seurantasivuilla
-
4Sep 2023
Uusniityn rakentaminen
-
5Oct 2023 - Oct 2025
Uusniityn tehohoito
Plans
Töölönlahdenpuiston uusniityn suunnitelmaluonnos (pdf, 802.52 KB)
Interaction
Töölönlahden uusniityn suunnitelmaluonnos oli kommentoitavana 25.10. - 15.11. 2022 välisen ajan. Luonnos löytyy alavalikosta Suunnitelmat.
Saatujen kommenttien perusteella muokataan suunnitelmaa talven aikana. Niityn rakentaminen alkaa keväällä 2023.
10 comments
Loading comments ...
Add your comment
Sign in with your account to add your comment.
Loading comments ...