Siemen
Siemen olisi uudessa Oodi-kirjastossa oleva huone, jossa olisi mahdollista keskustella ammattilaisen ( psykologi, psykoterapeutti ) kanssa mieltä askarruttavista asioista, pyrkiä löytämään pulmiin ja solmuihin ratkaisuja eritoten kirjallisuusterapeuttisin keinoin.
Siemeniä voisi olla vaikkapa kaikissa Helsingin kirjastoissa: huoneita, joissa voisi rauhassa tulla nähdyksi ja kuulluksi. Matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, joissa voisi istuttaa "toivon siemeniä".
Kuuntelijat, ammattiauttajat, voisivat olla - tässä minä kirjailija-terapeutti-kirjallisuusterapeutti voisin tulla mukaan kuvaan - minun valitsemiani/sparraamiani kirjanrakastajia & terapiakoulutuksen saaneita ihmisiä, joilla voisi olla "vastaanottoja" eri kirjastoissa pitkin viikkoa.
Monet lukijat saavat apua elämäntilanteisiinsa kirjoista. Monet kirjailijat kirjoittavat kirjoja, jotka ovat heille terapeuttisia kokemuksia. Kirjasto on sanataiteen, terapeuttisten tarinoiden ja selviytymiskertomusten tyyssija.
This proposal went through because:
Kiitos ehdotuksestasi. Helposti tavoitettavat, kevyet ja monipuoliset mielenterveyttä edistävät keinot ovat tärkeitä kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämisessä. Ehdotettu lähestymistapa voisi toimia hyvin elämän ongelmien käsittelyyn kirjallisesti orientoituneille kaupunkilaisille. Ehdotus kannattaa ottaa jatkokehittelyyn osana laajempaa matalan kynnyksen kevyiden mielenterveyspalvelujen kehittämistä. Mikko Tamminen Psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja
Sign in or sign up
Proposal appearing in these projects:
Related proposals
List of Endorsements
Report inappropriate content
Is this content inappropriate?
11 comments
Huhuu! Severi Hirvi & oodilaiset, sekä muukin kirjastoväki! Kirjailija- ja terapeuttinkollegat 🙏❤️
"Siemen" on mahtava mahdollisuus jo muutenkin vähänlaisia sekä vaikeastisaavutettavia mielenterveyspalveluja tukemaan vakavasti otettava ehdotus. Mahdollisuus saada purkaa patoutumaan pyrkivää päätään kuuntelevalle henkilölle auttaa monessa vaikeaankin suuntaan pyrkivässä ongelmassa. Usein jo saada puhua asioistaan, olla vuorovaikutuksessa ihmisen kanssa jolla on aivot, ehkäisee ja helpottaa kynnystä tarttua itse ongelmaan, joka usein on saanut huomaamattaan T- Rexin kokoiset mittasuhteet. Varsinkin kun kuuntelijana saattaa olla jopa kirjallisuuden taitureita, syvien vesien ajattelijoita joita ilman kulttuurimme olisi kovalevyäkin köyhempi.
Toimintapaikkana kirjastot jo nykyistenkin uudistuneiden toimintamallien ohella ovat oikea osoite. Samasta portista saa terapian sekä lääkkeen. Kannatetaan!
Hieno idea. Mieleeni tulivat erityisesti nuoret, joille tällaiset matalan palvelun mielenterveyspalvelut näin mutkattomalla tavalla järjestettynä, voisivat koskettaa.
Muistathan avata ehdotuksestasi suunnitelman 8.3 mennessä, jotta ehdotuksesi etenee toimialojen kustannusarviointiin ja äänestykseen. Avattua suunnitelmaa voit muokata 6.4 asti.
Mitä erinomasin ehdotus tuoda terapiapalveluja niille, joilla jostain syystä - taloudellisista, sosiaalisista tai muista - ei ole mahdollisuutta käyttää olemassaolevia mielenterveyspalveluita. Ja samalla hieno keino tarjota haluavalle "heräteterapiaa". Tarinoiden maailma ja kirjaston rauhallinen ympäristö joka tapauksessa hiljentävät arkielämän kiireen ja metelin ja samalla antavat halukkaalle turvalliset olosuhteet pohtia oman elämänsä mahdollisia kipupisteitä - ja vieläpä tarinoiden ja terapian ammattilaisten kanssa. Suuri kannatus!
Loistava ehdotus! Tällaista taiteen kautta lähestyttävää, matalan kynnyksen terapiaa tarvitaan koko Suomeen. Kirjastoihin on helppo mennä. Kunhan pidetään huoli siitä että hanke pysyy ammattilaisten käsissä, luottamus myös säilyy hankkeen edetessä ja laajentuessa.
Hyvä ajatus! Siitä poiki mielessäni ryhmäterapiat siis keskustelut. Tai olisiko vaan ihan tavalliset kirjallisuusryhmät. Annettaisi kirja aiheeksi ja siihen jokin vinkki, minkä pohjalta keskusteltaisi. Vähän erilainen lähestyminen kuin lukupiireissä.
Hilkka
Conversation with Minna
Tämä on kerrassaan loistava idea! Matalan kynnyksen palvelua sinne mihin ihmisten on helppo tulla ja olla - todella tervetullutta! Uskon toimintamallilln kehittyvän pysyväksi palveluksi.
Kiitos kommentistasi <3
Conversation with Juskeliini
Pidän ehdotuksesta pääosin. Haluaisin kuitenkin muuttaa tämän kohdan: "minun valitsemiani". Hienoa, että Anja Snellman tarjoaa ehdotuksen ja myös itsensä sen käyttöön, mutta jottei projekti nojaisi liikaa yhteen ihmiseen, toivon että psykologien ja psykoterapeuttien valinta suoritettaisiin jollakin yleisemmällä kriteerillä. En itse osaa ehdottaa mikä keino sopisi, alleviivaan vain ettei valinta olisi yhden ihmisen tekemä. Toiseksi, vaikka ehdotuksessa kirjallisuusterapeuttiset keinot ovat kirjattuna muotoon "eritoten", ehdotan, ettei nimenomaan kirjallisuusterapeuttisia keinoja tarvitse painottaa. Koen että tämä muotoilu rajaa pois ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta koe kirjallisuutta ensisijaiseksi keinoksi auttaa itseään. Voisiko Siemen olla paikka, jossa jo opasteessa korostetaan vain sitä, että tässä tilassa voit keskustella psykologin/psykoterapeutin kanssa. Sisääntulijalle voisi kirjallisuusterapeuttisen lähestymistavan tarjota yhtenä monista keinoista.
Kiiitos kommentistasi, Juskeliini! Jatkokehittelyissä juuri noita seikkoja on viilailtu. Alkuinnostuksissani tietenkin ilmaisin tuossa idea-luonnoksessani olevani tässä enemmän kuin totaalisesti mukana. Se lienee inhimillistä. Mutta tottakai terapeuttikriteerit ja muut linjanvedot tulevat olemaan yhteistyötä kaikkinensa. Tule kuuntelmaan, kun pitsaan/esittelen Siemen-ideaa ensi keskiviikkona Oodissa, 11.15. Kaikki muutkin ovat tietysti tervetulleita!
Add your comment
Sign in with your account or sign up to add your comment.
Loading comments ...