Kukkaloistoa ihmisille ja pölyttäjille
Tiedot
Viite
Suurpiiri
Teema
Julkaisuaika
Budjetti
Vastuutaho
Äänet
Äänestysvuosi
Sijainti
Toteutuksen vaiheet
-
Yhteiskehittäminen
-
Esivalmistelu
-
Suunnittelu
-
Toteutus
-
Valmis
Kaikkien hankkeiden edistymisen keskiarvo 19,8 %.
Hanke
Istutetaan luonnonvaraisesti kasvavia hyönteispölytteisiä kukkakasveja – erityisesti marjapensaita ja hedelmäpuita. Toteutetaan osin talkootyönä ja tehdään näkyväksi kyltein ja kartoin.
Istutetaan julkisille paikoille luonnonvaraisesti alueella kasvavia hyönteispölytteisiä kukkakasveja – erityisesti marjapensaita ja hedelmäpuita – siten, että ne turvaavat paikallisesti yhtenäisen ja runsaan kukintajatkumon pölyttäjille alkukeväästä loppusyksyyn asti. Näin luodaan kauniita ja kestäviä paikallisia ekosysteemejä, joista sekä ihmiset että muut eliöt saavat sekä ravintoa että silmäniloa. Toteutetaan osin talkootyönä ja tehdään tämä yhteisvauraus näkyväksi kyltein ja kartoin. Tapana on, kun alueita rakennetaan, kaataa kaikki puut ym kasvillisuus. Puut ja kasvillisuus pitää säilyttää, esimerkkinä Huopalahden portin uudisrakennuskohde! Lisäksi ehdotan istutettavaksi paljon rusokirsikkapuita upean kevätkukinnon ja syysvärin vuoksi antamaan ymäristölle ja ihmisille kauneutta ja kompensoimaan kliinisiä uudisrakennus kohteita! Kuten tuleva Pikku Huopalahden portti! Hedelmäpuiden istutus nurmikentille. Tällä hetkellä hanhet valtaavat isot nurmikentät ja kukaan ei viihdy niissä. Hedelmäpuut vähentäisivät hanhien aiheuttamia ongelmia, tuottaisivat kaunista puistoympäristöä ja bonuksena omenoita, päärynöitä, tyrniä ja kirsikoita ihmisille. Jossain päin läntistä aluetta olisi olemassa olevan Malminkartanon omenapuutarhan lisäksi laajempi hedelmä- ja marjapuutarha, jossa on omena-, päärynä- ja muita hedelmäpuita sekä vadelma-, herukka- ja muita marjapensaita. Tai sitten näitä hedelmä- ja marjapuutarhoja olisi pienemmässä mittakaavassa useampi ympäri Helsinkiä. Kaikki saisivat käydä poimimassa omaan käyttöön hedelmiä ja marjoja. Puutarhalta saisi myös lainata korkealta poimimiseen hedelmienkeräintä. Luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista on jo paljon tutkittua tietoa. Kasvillisuutta ja muuta eloperäistä materiaalia, pitäisi saada etenkin päiväkotien pihoille ja leikkikentille. Luonnossa oleskelun ja vehreiden näkymien on todettu laskevan stressihormonitasoja ja verenpainetta sekä lisäävän luovuutta ja oppimiskykyä. Helsingin tulisi asettaa luonto tasa-arvoiseen asemaan rakennetun ympäristön kanssa, ja vielä enemmän. Kaupunkiluonto tukee kaupunkilaisten hyvinvointia.
Aikataulu
-
1elo - syys 2024
Esisuunnittelu
-
2loka 2024 - helmi 2025
Suunnittelu
Näin kaupunki toteuttaa hankkeen
Kevään 2024 yhteiskehittämisen jälkeen kaupungin asiantuntijat kävivät läpi kaikki kaupunkilaisten toivomat sijainnit. Sijaintitoiveista valikoitui seuraavat paikat kukkaloisto-ehdotukselle:
1. Aino Acktén puistoalue
Suunnitteluun sisältyy erilaisten kasvillisuusalueiden määrittäminen valikoiduille alueille. Lajivalinnoissa huomioidaan monimuotoisuus ja se pyritään totetuttamaan erilaisin ratkaisuin, esimerkiksi kukkivina niittyinä tai dynaamisia perenna-alueina. Kasvivalinnoissa otetaan huomioon myös eri alueiden väliset yhteydet ja pyritään varmistamaan, että kukinta kestää koko kasvukauden.
Tarkempia tietoja suunnitteluratkaisuista päivitetään tälle sivulle suunnittelun edetessä. Suunnitelmien valmistumisen tavoiteaikataulu on alkuvuodesta 2025. Suunnittelun jälkeen hanke siirtyy rakennuttamiseen ja urakan valmisteluun, minkä jälkeen kukkaloistokohteet toteutetaan maastoon.
Suunnittelun aikaisesta vuorovaikutuksesta (esimerkiksi suunnitelmiin tutustumiesta ja kommentoinnista tällä sivulla) tiedotetaan vielä erikseen.
Hankkeen yhteiskehittäminen
Mihin kaupunkilaiset saivat vaikuttaa?
Yhteiskehittämistapahtumassa osallistujat saivat merkitä kartalle toivesijainteja kukkaloisto -ehdotuksen toteutusta varten. Tapahtumassa kaupungin asiantuntijat mm. esittelivät erilaisia sopivia kasvilajeja sekä keskustelivat ehdotuksen toteutusmahdollisuuksista suurpiirin eri alueilla.
Kasvivalinnoissa haluttiin ottaa huomioon eri alueiden väliset yhteydet ja varmistaa, että kukinta kestää koko kasvukauden. Toiveena oli myös luoda pyöreitä perennaryhmiä sekä niitty- ja ketomaisemia. Erityisesti toivottiin marja-aronian (Aronia melanocarpa) käyttöä sen esteettisyyden, kukinnan, hyönteisten ja lintujen houkuttelevuuden, syksyisen väriloiston sekä marjojen syötävyyden vuoksi. Niittyalueiden lisäämistä toivottiin hoitotoimenpiteiden muutoksilla, kuten nurmikon leikkuun vähentämisellä.
Yhteiskehittämistapahtuman jälkeen kaupungin asiantuntijat kävivät kaikki kaupunkilaisten toivomat sijainnit läpi. Sijaintitoiveista valikoitui seuraavat paikat kukkaloisto-ehdotukselle:
1. Aino Acktén puisto, puron ympäristö
2. Haagan Orapihlajatien ja Palsta-alueen rinteen alareuna (tasaisemmalle alueelle)
Mitä tapahtuu seuraavaksi?
Hanke siirtyy suunnitteluun syksyllä 2024. Suunnittelun jälkeen hanke siirtyy rakentamiseen. Suunnittelun ja rakentamisen aikataulu päivitetään Toteutuksen seuranta -sivulle.
_________________________
Ehdotusta sai kommentoida Omastadi-sivustolla 8.-21.4.2024 välisenä aikana.
Lisäksi ehdotusta kehitettiin yhteiskehittämistapahtumassa keskustakirjasto Oodissa 6.5.2024. Yhteiskehittämistapahtumassa kaupungin asiantuntijat olivat paikalla keskustelemassa ehdotuksen toteutusmahdollisuuksista. Tapahtumassa osallistujat saivat ideoida ja kommentoida ehdotuksen tarkempaa toteutustapaa.
Hanke kartalla
Seuraavassa elementissä on kartta, joka esittää tämän sivun tietueet karttapisteinä. Elementtiä voi käyttää ruudunlukijalla, mutta se voi olla vaikeaselkoinen.
Ohita kartta${title}
{{html body}}
10 kommenttia
Ladataan kommentteja ...
Lisää oma kommenttisi
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi.
Ladataan kommentteja ...