Lampaat vieraslajien torjujiksi (selvitystyö)
![Lampaat vieraslajien torjujiksi (selvitystyö)](https://decidimhelsinkifiles.blob.core.windows.net/omastadi-files/variants/fgmwucim5d8oamg58u24q6tuslw8/e930476179d9ec35689469c9f242b169e85da66e5e2e8c6906cee849d1e00b5c?sp=r&sv=2018-11-09&se=2025-02-06T04%3A13%3A47Z&rscd=inline%3B+filename%3D%22OmaStadi_Lampaat_300dpi_MinnaAlanko.jpg%22%3B+filename*%3DUTF-8%27%27OmaStadi_Lampaat_300dpi_MinnaAlanko.jpg&rsct=image%2Fjpeg&sr=b&sig=Ww1pbrcSuzm7NTTuY7Nntk6%2F6rTsjZ2g2dWvuibMrDA%3D)
Tiedot
Viite
Suurpiiri
Teema
Julkaisuaika
Budjetti
Vastuutaho
Äänet
Äänestysvuosi
Sijainti
Toteutuksen vaiheet
-
Yhteiskehittäminen
-
Esivalmistelu
-
Suunnittelu
-
Toteutus
-
Valmis
Kaikkien hankkeiden edistymisen keskiarvo 19,8 %.
Hanke
Lampaat toimivat tehokkaina vieraslajien torjujina ja niistä on iloa kaupunkilaisille, jotka saavat palan maaseutua lähiöönsä. Voisi selvittää löytyykö alueita, joissa lampaita voitaisiin hyödyntää.
Lampaat toimivat sitkeinä ja tehokkaina vieraslajien torjijina ja niistä on myös paljon iloa kaupunkilaisille, jotka saavat palan maaseutua lähiöönsä.
Helsinki voisi selvittää löytyykö kaupungin alueelta sopivia puistoja tai ranta-alueita joissa lampaita voitaisiin hyödyntää. Vastaavaa toimintaa on käytetty mm. Jyväskylässä: https://kestavyysloikka.ymparisto.fi/lampaat-torjuvat-haitallisia-vieraslajeja-jyvaskylassa/
Näin kaupunki toteuttaa hankkeen
1) Ensin kaupungin omat asiantuntijat selvittävät sopivia kohteita itäisestä Helsingistä. Tämän jälkeen palkataan sopiva alan tunteva konsultti selvittämään edellä mainittujen kohteiden soveltuutta eli soveltuvatko kohteet lampaiden laidunmaaksi ja miten ko. paikkojen vieraslajeja voi vähentää lampaiden avulla.
2) Hankkeeseen löydettiin 10 selvityskohdetta itäisestä Helsingistä. Näitä kohteita ovat: Kulosaaren kartanon ympäristö, Vuosaaren täyttömäki, Jollaksen kartano, Bredbacka, Fastholma, Tankovainion niityt, Meri-Rastilan metsä, Ison Kallahden puisto, Linnanpuisto ja Puotilan kartano.
Hankkeeseen palkattiin ProAgrian konsultti edistämään hanketta kaupungin asiantuntijoiden ohjauksella.
3) Aikajana:
-Lokakuu, hanke käynnistyy: asiantuntijapalaveri, jossa kohteiden valinta
-Marraskuu; konsultin palkkaus
-Joulukuu, aloituspalaveri konsulttivetoisesti
-Alkuvuosi 2025 taustatietojen analysointi kohteista
-Kevät ja kesä 2025, valittujen kohteiden vieraslajien inventointi ja soveltuuvuuden arviointi paimennukseen
-Syksy 2025, loppuraportti ja hankkeen päätös-- > tästä seuraa mhdolliset konkreettiset paimennussuunnitelmat valituille vieraslajikohteille
Hankkeen yhteiskehittäminen
Mihin kaupunkilaiset saivat vaikuttaa?
Yhteiskehittämisvaiheessa esiteltiin ehdotusta, jossa tutkitaan lampaiden hyödyntämistä vieraslajien torjunnassa. Ehdotus sai kannatusta myös yhteiskehittämisvaiheessa ja sitä pidettiin hyvänä ja tarpeellisena ideana.
Mitä tapahtuu seuraavaksi?
Hanke siirtyy suunnitteluun syksyllä 2024. Selvitystyö tilataan suunnittelukonsultilta. Selvityksessä kartoitetaan sellaiset alueet Helsingissä, joissa lampaita voisi hyödyntää vieraslajien torjunnassa (sopivat laidunalueet). Selvityksessä hyödynnetään aiheesta tehtya tutkimusta sekä esimerkiksi muiden kaupunkien kokemuksia. Hankkeen toteutuksen aikataulu sekä tarkemmat tiedot päivitetään Toteutuksen seuranta -sivulle.
_________________________
Ehdotusta sai kommentoida Omastadi-sivustolla 8.-21.4.2024 välisenä aikana.
Lisäksi ehdotusta kehitettiin yhteiskehittämistapahtumassa kulttuurikeskus Stoassa 15.5.2024. Yhteiskehittämistapahtumassa kaupungin asiantuntijat olivat paikalla keskustelemassa ehdotuksen toteutusmahdollisuuksista. Tapahtumassa osallistujat saivat ideoida ja kommentoida ehdotuksen tarkempaa toteutustapaa.
Hanke kartalla
Seuraavassa elementissä on kartta, joka esittää tämän sivun tietueet karttapisteinä. Elementtiä voi käyttää ruudunlukijalla, mutta se voi olla vaikeaselkoinen.
Ohita kartta${title}
{{html body}}
3 kommenttia
Ladataan kommentteja ...
Lisää oma kommenttisi
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi.
Ladataan kommentteja ...