Koillisen lähiluonnon puolesta, kukkaniittyjä ja lammikoita täynnä elämää
![Koillisen lähiluonnon puolesta, kukkaniittyjä ja lammikoita täynnä elämää](https://decidimhelsinkifiles.blob.core.windows.net/omastadi-files/variants/ziqzh7vfn73uw1kefq4yakeefrqi/e930476179d9ec35689469c9f242b169e85da66e5e2e8c6906cee849d1e00b5c?sp=r&sv=2018-11-09&se=2025-02-11T02%3A47%3A05Z&rscd=inline%3B+filename%3D%2221_OmaStadi_Kaupunginosapenkki_300dpi_MinnaAlanko.jpg%22%3B+filename*%3DUTF-8%27%2721_OmaStadi_Kaupunginosapenkki_300dpi_MinnaAlanko.jpg&rsct=image%2Fjpeg&sr=b&sig=RX9g%2FdEyegHzOIE8ILzES6XQr2EC%2BEMU5FZRQCAMeSE%3D)
Tiedot
Viite
Suurpiiri vanha
Teema
Julkaisuaika
Budjetti
Äänestysvuosi
Äänet
Vastuutaho
Toteutuksen vaiheet
-
Esivalmistelussa
-
Suunnittelussa
-
Toteutuksessa
-
Valmis
Kaikkien hankkeiden edistymisen keskiarvo 96,5 %.
Hanke
Perustetaan Koillis-Helsinkiin kaupunkiniittyalueiden verkosto sekä lampia Viikinmäen sammakko- ja rupikonnayhteisöille. Ehdotetut niittyalueet sijottuvat Puistolaan, Alppikylään, Savelaan ja Tapanilaan.
Näin kaupunki toteuttaa ehdotuksen
Hankkeen toteutus jakautuu kahteen osa-alueeseen; 1) Kolmen niittykohteen kehittäminen ja 2) Maarianmaan väliaikainen luonnonmukainen puisto.
1. Niittyjen kehittäminen
Alkuperäisestä ehdotuksesta toteutukseen valikoitui kolme niittykohdetta; Nummisuutarinpuisto, Alppikylän huipun etelärinne sekä Kurranummi. Savelanpuiston niittyjä kehitetään (sekä pölyttäjäystävällistä puustoa lisätään) toisen Omastadi-hankkeen (Lisää puita ja muuta kasvillisuutta, lisää elämää) kautta.
Nummisuutarinpuisto
Nummisuutarinpuiston suunnittelualue on nykyisin käyttöniitty. Tässä kohteessa tarkastellaan niittyalueen hoitotavan muuttamista niityn kehittämiseksi. Niittyalueen läpi on muodostunut epävirallinen kulkureitti, jota vahvistetaan hoitotoimien keinoin.
Alppikylän huipun etelärinne
Alppikylän huipun etelärinne on nykyisin käyttöniitty. Kohteeseen suunnitellaan hoitotapamuutos niityn kehittämiseksi. Lisäksi kohteeseen on ehdotettu toimenpidettä, jossa pienialaisesti poistetaan nykyistä kasvillisuutta ja laikuille kylvetään niittykasvien siemeniä. Kasvilajisto suunnitellaan paikallista luonnon monimuotoisuutta tukien, eli valitsemalla alueen hyönteislajiston ja erityisesti pölyttäjien kannalta merkittäviä ravintokasveja.
Kurranummi
Osa Kurranummen puiston nykyisistä nurmialueista muutetaan hoitoluokitukseltaan niityiksi. Kyseiset alueet ovat hiekkakentän viereinen kumpare, hiekkakentän vierellä oleva puustoinen nurmialue sekä lammen ympärys. Lisäksi kohteeseen on ehdotettu toimenpidettä, jossa pienialaisesti poistetaan nykyistä kasvillisuutta ja laikuille kylvetään niittykasvien siemeniä. Kasvilajisto suunnitellaan paikallista luonnon monimuotoisuutta tukien, eli valitsemalla alueen hyönteislajiston ja erityisesti pölyttäjien kannalta merkittäviä ravintokasveja.
2. Maarianmaan luonnonmukainen puisto
Suunnittelutyön toisessa osiossa laaditaan Maarianmaanpuiston toistaiseksi rakentamattoman osan siistimiseen tähtäävä suunnitelma. Puiston rakentamattomaan osaan on muodostunut luonnonmukainen viheralue sammakkolampineen, minkä saavutettavuutta ja viihtyisyyttä parannetaan hankkeen myötä.
Puistosta laaditaan kevyt suunnitelma, jossa osoitetaan tarvittavat pienimuotoiset toimenpiteet ja hoidon keinoin alueen ilmeen siistimisen ja paremman kulkemisen mahdollistavien hoitotoimenpiteiden periaatteet. Puistoon tässä vaiheessa suunniteltavat toimenpiteet yhteensovitetaan alueelle tulevaisuudessa toteutettavan puiston kanssa.
Puistossa siistitään polkuverkosto pääosin hoitotoimenpiteiden avulla. Harvalukuisten ojien ylityskohtiin on ideoitu suunniteltavan yksinkertaiset puiset ns. laiturirakenteet tai pitkospuutyyppiset ratkaisut. Alueelle muodostuneet sammakkolammet on nähty tarpeellisena siivota, mutta niiden yhteyteen ei tehdä rakenteita, jotta lammet saisivat olla puistossa mahdollisimman luonnonmukaisena eikä niiden olemassaoloa vaaranneta. Suunnitelmassa kiinnitetään erityistä huomiota sammakkoeläinten elinolojen säilymiseen.
Puistoon suunnitellaan lisäksi infotaulu, jossa kerrotaan joutomaiden kasvillisuudesta, sammakoista ja hankkeen taustoista.
Ehdotuksen alkuperäinen kuvaus
Perustetaan Koillis-Helsinkiin uusien kaupunkiniittyalueiden verkosto.
- Puistolan Nummisuutarinpuistoon, viljelypalstojen pohjoispuolelle, palstojen ja ympyrässä olevien talojen väliin. Alue on nyt hoitamattomana kasvustona.
- Alppikylän huipun etelärinne muutetaan kukkaniityksi. Nykyinen puusto säilytetään ennallaan.
- Peltoalueet Savelan uuden liikuntapaikan ympärillä, nykyisin heinikkona. Hyönteisten määrän kasvu niittyjen myötä tukisi myös viereisen Longinojan taimenten ravinnonsaantia.
- Kurranummi Tapanilassa. Suurin osa lampien länsipuolisesta alueesta on nurmikenttää, jota ei käytetä. Kurranummen lammet reunakasvustoineen, niiden itäpuolinen niitty ja lintumetsikkö tulisi säilyttää luonnontilaisina.
- Viikinmäessä Maarianmaan rakentamattomassa osassa puistoa elää sammakko- ja rupikonnayhteisö. Niiden elintila on nyt tuhoutumassa. Tehdään sammakoille oma lampi tai lampia. Sammakkolampi kertoo puhtaasta vedestä. Asukkaille toisi virkistystä seurata niiden kehitystä.
Kukkaniityt ovat luonnonmukainen ja ekologisesti kestävä vaihtoehto monotoniselle ja tasaiselle nurmikolle. Niityt ympäristöineen lisäävät kaupunkiluonnon monimuotoisuutta tarjoten elinympäristön monille eliöille, erityisesti hälyttävästi vähentyneille pölyttäjille. Hyönteiset ja niiden toukat puolestaan tarjoavat monille lintulajeille ravintoa. Niittyjen ympäristöä tulee hoitaa luonnonmukaisesti. Pölyttäjien suosimia raitoja ja muita pajukasveja tulee lisätä tai jättää raivaamatta.
Niityillä on merkitys hulevesien suodatuksessa ja ekologisina käytävinä. Kukoistavat kukkaniityt lisäävät lähiluonnon esteettisiä arvoja ja virkistyskäyttöä. Alueet sopivat hyvin lähikoulujen opetus- ja retkikohteiksi. Luonnon monimuotoisuuden kehittäminen mm. niittyjä lisäämällä sisältyy kaupungin hyväksymiin luonnonhoidon tavoitteisiin.
Koillisen suurin ja arvokkain niitty on kuitenkin Malmin lentokenttä. Sen säilyttäminen mahdollisimman laajana on ensiarvoisen tärkeää, vaikka kenttä rakennettaisiin.
Aikataulu
-
1touko 2022
Suunnittelu käynnistyy kohteiden kartoituksella
-
2touko 2022
Maastokäynti koilliseen
-
3loka 2022
2. Maastokäynti hankkeen kohteisiin
-
4loka 2022 - tammi 2023
Niittyjen hoitokarttojen sekä Maarianmaan väliaikaisen luomupuiston suunnittelu
-
5helmi 2023
Suunnitelmaluonnokset nähtäville ja kommentoitavaksi
-
6heinä 2023
Maarianmaan väliaikaisen luomupuiston toimenpiteet sekä niittykohteiden rakentaminen
-
7elo - syys 2023
Hanke valmis!
Suunnitelmat
Maarianmaanpuiston rakentamaton osa, suunnitelmaluonnos (pdf, 6.74 MB)
Niittyjen kehittäminen (kolme kohdetta), suunnitelmaluonnos (pdf, 7.14 MB)
Vuorovaikutus
Hankkeen suunnitelmaluonnokset löytyvät Suunnitelmat -osiosta. Voit tutustua luonnoksiin ja kommentoida niitä tämän sivun kommenteissa.
0 kommenttia
Ladataan kommentteja ...
Lisää oma kommenttisi
Kirjaudu sisään kommentoidaksesi.
Ladataan kommentteja ...