Muutokset kohteelle "Hyvä mieli - mielenterveyden kohtaamispaikka Oodi-kirjastoon"
Vertailutila:
Suunnitelman tiivistelmä
-Hyvä mielenterveys kuuluu jokaiselle helsinkiläiselle! Perustetaan Oodi-kirjastoon Hyvä mieli -kohtaamispaikka. Kohtaamispaikka tarjoaisi stadilaisille monipuolisesti tietoa, tukea ja ohjattua toimintaa mielenterveyden tueksi. Palkataan kohtaamispaikkaan projektikoordinaattori sekä osa-aikainen projektityöntekijä. Järjestetään toimintaa ainakin suomen ja ruotsin kielellä. Edistetään hankkeen avulla matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita Helsingissä.- +Hyvä mielenterveys kuuluu jokaiselle helsinkiläiselle! Perustetaan Oodi-kirjastoon Hyvä mieli -kohtaamispaikka. Kohtaamispaikka tarjoaa stadilaisille tietoa, tukea ja ohjattua toimintaa mielenterveyden tueksi. Monipuolinen toiminta vahvistaa stadilaisten mielen hyvinvointia ja mielenterveystaitoja. Hankerahalla palkataan projektikoordinaattori. Hanke edistää matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden kokeilua ja kehittämistä Helsingissä yhdessä kaupunkilaisten kanssa.
Kohderyhmä
-Hankkeesta hyötyvät kaikki stadilaiset, jotka tahtovat edistää ja ylläpitää mielen hyvinvointia ja hyvää mielenterveyttä. Ryhmiä järjestetään erikseen nuorille, aikuisille ja senioreille. Toimintaa tarjotaan pääosin suomen ja ruotsin kielellä ja suppeammin esimerkiksi englanniksi.- +Kaikki stadilaiset, jotka tahtovat
- +- vahvistaa oman mielen hyvinvointia
- +- oppia tietoja ja taitoja hyvän mielenterveyden tueksi
- +- antaa ja saada vertaistukea
- +- vaikuttaa stadilaisten hyvän mielenterveyden ja mielenterveyspalveluiden puolesta.
- +
- +Ryhmiä järjestetään erikseen nuorille, aikuisille ja senioreille. Toimintaa tarjotaan pääosin suomen ja ruotsin kielellä ja suppeammin esimerkiksi englanniksi.
Tavoitteet
-Hyvä mielenterveys kuuluu jokaiselle helsinkiläiselle. Jokaisella stadilaisella on oikeus saada tukea ja konkreettisia keinoja oman mielen hyvinvoinnin edistämistä varten. Helsinkiin tarvitaan matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita ja aktiivista mielenterveyden edistämistyötä. Hyvä mieli -kohtaamispaikka Oodissa tavoittaa kaupunkilaiset stadin sydämessä. Yhdessä keskustelemalla ja kohtaamalla voimme poistaa häpeää, vaikenemista ja yksinäisyyttä, jotka usein liittyvät mielenterveysongelmiin.- +Hyvä mielenterveys kuuluu jokaiselle helsinkiläiselle. Jokaisella stadilaisella on oikeus saada tukea ja konkreettisia keinoja mielen hyvinvoinnin edistämistä varten. Helsingissä tarvitaan siksi aktiivista mielenterveyden edistämistyötä ja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita. Kohtaamispaikka Oodissa tavoittaa kaupunkilaiset stadin sydämessä.
- Kohtaamispaikan tarkoituksena on
-1) tarjota helsinkiläisille monipuolisesti työkaluja hyvän mielenterveyden edistämiseksi-2) puhua avoimesti ja jakaa kokemuksia mielenterveydestä ja mielenterveysongelmista-3) edistää matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden kokeilua sekä poikkihallinnollista yhteistyötä ja järjestöyhteistyötä mielenterveystyössä-4) vahvistaa kokemusasiantuntijuuteen pohjaavaa mielenterveyden edistämistyötä .- +1) tarjota helsinkiläisille monipuolisia keinoja hyvän mielenterveyden edistämiseksi
- +2) puhua avoimesti mielenterveydestä ja poistaa häpeästigmaa, joka usein liittyy mielenterveysongelmiin
- +3) edistää matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden kokeilua sekä sosiaali- ja terveystoimen, kulttuuritoimen ja järjestöjen yhteistyötä mielenterveystyössä
- +4) vahvistaa kokemusasiantuntijoiden roolia mielenterveyden edistämistyön suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.
- Hyviä käytäntöjä levitetään muihin kirjastoihin.- +Hyviä käytäntöjä levitetään muihin kirjastoihin.
Toimenpiteet
-1) Laaditaan Hyvä mieli -kohtaamispaikan strategia ja toimintasuunnitelma-2) Palkataan päätoiminen projektikoordinaattori ja osa-aikainen projektityöntekijä suunnittelemaan, koordinoimaan ja toteuttamaan toimintaa-3) Ostetaan koulutuksia ja muuta osaamista mm. mielenterveysjärjestöiltä-4) Viestitään toiminnasta stadilaisille (sähköinen ja painettu viestintä)- +1) Laaditaan kohtaamispaikan strategia ja toimintasuunnitelma
- +2) Palkataan projektikoordinaattori
- +3) Ostetaan koulutuksia ja osaamista mm. mielenterveysjärjestöiltä
- +4)Viestitään toiminnasta stadilaisille (sähköinen ja painettu viestintä)
-Monipuolista toimintaa kootaan viikkokalenteriin. Toimintaa järjestetään myös iltaisin ja viikonloppuisin. Toimintoja voivat olla esimerkiksi:-a) Tietoiskut, teemaillat ja kurssit mielenterveyden edistämisestä arjessa-b) Hyvän elämän lukupiirit-c) Kehon ja mielen hyvinvointivartit kuten mindfulness-harjoitukset ja teemakävelyt Töölönlahdella-d) Unelmaverstas-ryhmät, joissa tehdään käsillä ja tuotetaan esim. videoita Oodin 2. kerroksen tiloissa-e) Teemaryhmät esim. ahdistuksen hallinnasta ja itsemyötätunnosta-f) Kokemusasiantuntijan ja terveydenhuollon työntekijän vastaanotto-g) Mielenterveysjärjestöjen pop up -toiminta- +Monipuolista toimintaa kootaan viikkokalenteriin. Toimintaa järjestetään myös iltaisin ja viikonloppuisin. Mahdollisia toimintoja ovat esimerkiksi:
- +- Tietoiskut, teemaillat ja kurssit mielenterveydestä
- +- Hyvän elämän lukupiirit
- +- Kehon ja mielen hyvinvointivartit kuten mindfulness-harjoitukset ja teemakävelyt Töölönlahdella
- +- Unelmaverstas-ryhmät, joissa tehdään käsillä tai tuotetaan esim. videoita Oodin 2. kerroksessa
- +- Työpajat mielenterveyspalveluiden kehittämisestä Helsingissä
- +- Teemaryhmät esimerkiksi ahdistuksen hallinnasta
- +- Kokemusasiantuntijan ja terveydenhuollon työntekijän vastaanotto
- +- Mielenterveysjärjestöjen pop up -toiminta
- +
- +Toiminnan linjauksista päätetään yhdessä kaupungin ja kokemusasiantuntijoiden työryhmässä.
Toteutukseen osallistuvat yhteisöt ja ihmiset
-Hankkeen toteutuksesta vastaavat sosiaali- ja terveysviraston mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä Oodi-kirjasto. Projektityöntekijöiden tukena toimii moniammatillinen työryhmä. Palveluja tuottavat kaupungin omat toimialat, järjestöt ja muut palveluntuottajat.--Toiveena on, että kokemusasiantuntijat voivat osallistua hankkeen koko elinkaareen suunnittelusta alkaen. Ehdotuksen tekijä sosiaalipsykologi (VTM) Minna Salonen on mielellään mukana yhteiskehittämisessä.- +Hankkeen toteutuksesta vastaavat sosiaali- ja terveysviraston mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä Oodi-kirjasto. Palveluja tuottavat kaupungin omat toimialat, järjestöt ja muut palveluntuottajat. Projektin tueksi perustetaan moniammatillinen työryhmä, jossa on mukana kaupunkilaisia. Kokemusasiantuntijat osallistuvat hankkeen koko elinkaareen suunnittelusta alkaen. Ehdotuksen tekijä sosiaalipsykologi (VTM) Minna Salonen on mielellään mukana yhteiskehittämisessä.
Version laatija
Version luontiaika
19.03.2019 09:22