Osallistuva budjetointi 2018-2019
Tiedot
Alkamispäivä
Päättymispäivä
Prosessi
Helsinki avaa vuosittain 4,4 miljoonaa euroa omaa budjettiaan ja kaupunkilaiset saavat ehdottaa ja päättää siitä, miten se käytetään.
Mikä tekisi omasta asuinalueestasi toimivamman, viihtyisämmän ja hauskemman? Osallistuvassa budjetoinnissa kehitetään yhteistä kaupunkia neljässä vaiheessa.
- Ideointivaiheessa kuka tahansa voi tehdä parantamisehdotuksia Helsingin kaupungille.
- Suunnitelmavaiheessa ehdotuksista kehitetään yhdessä kaupunkilaisten ja kaupungin palvelujen asiantuntijoiden kanssa toteuttamiskelpoisia suunnitelmia.
- Kustannusarviovaiheessa kaupungin asiantuntijat tekevät yhteisesti kehitetyille suunnitelmille kustannusarviot.
- Äänestysvaiheessa suunnitelmia voivat äänestää kaikki 12-vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat helsinkiläiset.
Osallistuvassa budjetoinnissa tavoitteena on ideoida ehdotuksia ja tehdä reiluja suunnitelmia, jotka hyödyttävät monia. Ehdotusten jättäminen, suunnitelmien tekeminen ja äänestäminen tapahtuvat OmaStadi.hel.fi palvelussa.
Kokonaisbudjetti on 4,4 milj. euroa ja se jakautuu suurpiirien kesken asukasluvun mukaan:
Vaiheet
Ehdottaminen
Voit tehdä ehdotuksen siitä, miten kaupunginlaajuisille hankkeille varatut 880 000 euroa käytetään. Voit ideoida ehdotuksia yksin, isommalla porukalla tai osallistumalla stadiluotsien järjestämiin tilaisuuksiin. OmaStadi.hel.fi palvelussa ehdotuksia voi kommentoida ja suositella toisille. Kaupungin palvelut arvioivat ehdotuksia suhteessa osallistuvan budjetoinnin reunaehtoihin. Jokainen ehdotus luetaan ja merkitään joko sellaiseksi, että se täyttää annetut reunaehdot tai ei täytä niitä. Jos ehdotus ei täytä reunaehtoja, annetaan sille myös perustelut omastadi.hel.fi palvelussa.
Suunnittelu
Ehdotuksista tehdään suunnitelmia yhdessä asukkaiden, kaupungin työntekijöiden, yhteisöjen ja yritysten kanssa. Suunnitelmia tehdään OmaStadi palvelussa ja yhteisissä tapaamisissa. Suunnitelmaan yhdistetään useampia ehdotuksia. Kaikki OmaStadi reunaehdot täyttävät ehdotukset otetaan mukaan suunnitelmiin. Tavoitteena on tehdä tasalaatuisia suunnitelmia ja tukea yhdenvertaisuuden toteutumista. Kaikki suunnitelmat näkyvät OmaStadi.hel.fi palvelussa, jossa niitä voi kommentoida. Suunnitelmaan voidaan kerätä esimerkiksi useita samankaltaisia ehdotuksia ja yhdistää samaa aihepiiriä tai aluetta koskevia ehdotuksia. Myös keskenään erilaiset ehdotukset voivat yhdessä muodostaa suunnitelman. OmaStadi -verkko palvelussa näkyy, mitkä ehdotukset kuhunkin suunnitelmaan on liitetty.
Äänestäminen
Kaikki äänestysvuonna 12-vuotta täyttäneet helsinkiläiset ja sitä vanhemmat voivat äänestää osallistuvassa budjetoinnissa. Voit äänestää yhden suurpiirin suunnitelmia ja sen lisäksi koko kaupunkia koskevia suunnitelmia. Äänestäminen tapahtuu omastadi.hel.fi palvelussa. Äänestämään pääsee kirjautumalla omastadi.hel.fi palveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Helsingin kaupungin kouluissa ja oppilaitoksissa nuoret voivat äänestää edu.hel.fi- tunnuksilla. Äänestää voi myös kirjastoissa esittämällä kuvallisen henkilötodistuksen. Alle 18-vuotiaat voivat äänestää kirjastoissa esittämällä kela-kortin.
Äänestyksessä jaetaan alueen määräraha usealle eri suunnitelmalle. Äänestyskoriin voi valita useita eri suunnitelmia, kunnes alueen rahasumma on käytetty. Halutessaan voi äänestää myös vain yhtä suunnitelmaa. Samalla tavalla voi äänestää myös koko kaupunkia koskevia suunnitelmia.
Toteutus
Pormestari vahvistaa äänestustuloksen ja valtuuttaa kaupungin palvelut toteuttamaan äänestyksessä voittaneet OmaStadi suunnitelmat. Kaikki äänestyksessä valituiksi tulleet OmaStadi- suunnitelmat toteutetaan. Suunnitelmia lähdetään toteuttamaan nopeasti. Kaupunki valitsee ja kilpailuttaa toimijat OmaStadi- suunnitelmien toteuttamiseksi omien säädöstensä mukaisesti. Kaupunkilaisia kutsutaan mukaan tekemään ja toteuttamaan suunnitelmia sekä tietenkin juhlimaan yhteisien unelmien toteutumista.
Jaa: