Millaiselta näyttää sun OmaStadi?
![Millaiselta näyttää sun OmaStadi?](https://decidimhelsinkifiles.blob.core.windows.net/omastadi-files/t6zsep687a0jjnnjxfhknmmjgz76?sp=r&sv=2018-11-09&se=2025-02-15T15%3A28%3A36Z&rscd=inline%3B+filename%3D%22HKIfutureHires__final_.jpg%22%3B+filename*%3DUTF-8%27%27HKIfutureHires__final_.jpg&rsct=image%2Fjpeg&sr=b&sig=yIjfXJxn0no%2B6JFIQlarBSd443o41vjIP31UzHOPS5U%3D)
Aurinkovoimalla kulkeva katamaraani kuljettaa kaupunkilaiset saaristoon telttailemaan. Töölönlahdelle on ilmestynyt pieniä saaria, jossa hanhet voivat levähtää. Jokaisessa leikkipuistossa on esteettömiä ja inklusiivisia välineitä, niin että kaikki lapset voivat niitä käyttää. Kesäisin ekopuutarhat ovat kaupunkilaisten olohuoneita, jonne he kokoontuvat viljelemään ja nauttimaan herukoista, raparpereista ja karviaisista.
Tältä voisi näyttää Helsinki kaupunkilaisten haavekuvissa. Kuva ei ole täyttä utopiaa, sillä OmaStadin äänestystulosten valossa tämänkaltaiset ehdotukset saivat paljon tukea. Osan niistä kaupunkilaiset ovat myös äänestäneet toteutukseen.
OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia. Kaikki 12 vuotta täyttäneet kaupunkilaiset voivat ideoida ja äänestää siitä, mihin kaupunki käyttää 8,8 miljoonaa euroa. Kahden kierroksen jälkeen kaupunkilaiset ovat päättäneet yli 13 miljoonan käytöstä 119 eri hankkeeseen. Moni niistä on jo toteutunut.
– Kaupunkilaiset tekivät Helsingissä eniten ehdotuksia ulkoiluun ja liikuntapaikkoihin liittyen. Myös kaupunkiluonnon monimuotoisuus ja asukkaiden yhdenvertaisuus olivat tärkeitä asioita, kertoo Helsingin kaupungin kehittämispäällikkö Kirsi Verkka.
Ekologisuus nuorten suosiossa
Liikunta- ja ulkoiluehdotuksia äänestivät tasaisesti kaikki ikäryhmät, mutta ekologisuus nousi suosituksi teemaksi erityisesti nuorten keskuudessa. Yksi kaupunkilaisten yhdenvertaisuutta lisäävä hanke on nuorten tekemä ehdotus LGBTQ+ seminaareista kouluille. Monet nuoret äänestivät hanketta ja se toteutetaan lukuvuonna 2022–23.
– Helsinki on kasvava kaupunki ja OmaStadi on keino kaupunkilaisille tuoda uusia ja ajassa liikkuvia asioita esille ja toteutukseen. LGBTQ+-seminaarit kouluihin on hyvä esimerkki ilmiöstä, jonka nuoret kokevat tärkeäksi, Verkka toteaa.
Näkyvä trendi on myös saarten saavutettavuuden lisääminen, joka viestii siitä, että kaupunkilaiset haluavat hyödyntää merellistä Helsinkiä vielä enemmän. Ensimmäisellä OmaStadi-kierroksella ehdotus Vartiosaareen menevästä aurinkosähkölautasta toteutui, ja tällä kierroksella toteutusvaiheessa on itäisten saarten avaaminen kutsuvenepalvelun avulla. Osallistuvan budjetoinnin avulla kaupunkilaiset pääsevät aidosti vaikuttamaan. Esimerkiksi talviuintipaikkoja on toivottu lisää ja OmaStadin kautta niitä äänestettiin toteutukseen eri puolille kaupunkia.
– Kaikenlaiset teemat kiinnostavat ja on oleellista saada monenlaisia ihmisiä mukaan, jotta OmaStadin tulokset heijastavat monimuotoisen kaupungin erilaisia tarpeita.
Budjetin rajoissa voidaan totuttaa uusia ja innovatiivisiakin ideoita, jos kaupunkilaiset niitä äänestävät. Esimerkiksi hanhille suunnattuja levähdyssaaria Töölönlahdella ehdotettiin, mutta ideaa ei äänestetty toteutukseen. Ehkä ensi kierroksella?
Kaupunkilaisten toiveista totta
- OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia.
- Helsinki käyttää yhteensä 8,8 miljoonaa euroa kaupunkilaisten ideoiden toteuttamiseen.
- Ehdotuksia voivat tehdä kaikki helsinkiläiset, ja 12-vuotiaat sekä sitä vanhemmat saavat äänestää.