Växtbaserade drycker som ett alternativ i daghem och skolor
Information
Referens
Distrikt gammal
Tema
Publiceringstiden
Budget
Röster
År
Kontakt person
Plats
Faser
-
Förberedelserna har påbörjats
Genomsnittlig framsteg på alla projekt 92,7 %.
Projekt
OmaStadi-förslag från en Helsingforsbo: "Man lägger till växtbaserade drycker – främst inhemsk havredryck – som alternativ som måltidsdryck i daghem och skolor i Helsingfors. Inhemsk havredryck är ett etiskt och ekologiskt alternativ som även passar mjölkallergiker. Man genomför ett pilotprojekt om att erbjuda växtbaserad dryck i utvalda enheter för småbarnspedagogik och grundutbildning under ett år."
Projektet genomförs som ett pilotprojekt på fyra enheter. Genom att dra lott väljs ett lågstadium, ett högstadium, ett gymnasium och ett daghem i Helsingfors. Ett av de objekten ska vara svenskspråkigt. I pilotenheterna erbjuds havredryck som en fritt valbar dryck under daghemmets måltider och under skollunchen. Tanken är att erbjuda havredryck på enheten i ungefär ett år eller så länge som finansieringen räcker. I samband med projektet samlas information in om växtdryckernas åtgång och spill.
Enheterna utsågs genom lottdragning. De är daghemmet Inkivääri, Botby förskola, Botby grundskola, högstadieskolan Pakilan yläaste och gymnasiet Sibeliuslukio.
Havredryck serveras dagligen på de utvalda enheterna från och med den 31 augusti 2020.
Daghems- och förskolebarnen serveras havredryck till frukost, lunch och mellanmål. På daghemmet kan vårdnadshavaren meddela den pedagogiska personalen vilken matdryck barnet väljer. På skolorna och läroanstalterna serveras havredryck till lunch. Drycken kan fritt väljas i likhet med övriga måltidsdrycker.
Tidslinje
-
1apr 2020
Planeringen har inletts
-
2maj 2020
Utlottning av objekten. Fyra enheter väljs: ett lågstadium, ett högstadium, ett gymnasium och ett daghem, ett av dessa ska vara svenskspråkigt. Valet av enheter görs genom att dra lott. Barnen, eleverna, föräldrarna och personalen vid de valda enheterna informeras om saken.
-
3sep 2020
Erbjudandet av havredryck inleds på de valda objekten efter sommarlovet då höstterminen inleds. Barnen, eleverna, föräldrarna och enheternas personal informeras om att projektet inleds.
-
4okt 2020
Mellanuppföljning. En granskning av åtgången och en uppskattning av hur långt den erhållna finansieringen räcker.
-
5mar 2021
Kauramaito-pilottia laajennetaan sopivana ajankohtana kaikkiin Helsingin kaupungin suomen- ja ruotsinkielisiin päiväkoteihin ja kouluihin, peruskouluihin, lukioihin ja ammatilllisen koulutuksen oppilaitoksiin. Ajankohdaksi valikoituu korona-tilanteesta riippuen joko loppukevät 2021 tai syksy 2021.
-
6apr 2021
Kaurajuoman tarjoilu laajennetaaan kaikkiin Helsingin kaupungin päiväkoteihin, peruskouluihin lukioihin ja StadinAO:n toimipisteisiin.
-
7aug 2021
Kaurajuoman tarjoilu jatkuu kaikissa Helsingin kaupungin päiväkodeissa, peruskouluissa, lukioissa ja StadinAO:n toimipisteissä syyslukukaudella 2021.
-
8dec 2021
Slututvärdering. Pilotprojektet upphör då finansieringen tar slut. Efter detta görs en enkät bland de barn, elever, föräldrar och personal på enheterna som deltagit i pilotprojektet. Till sist görs en slututvärdering upp.
5 kommentarer
Laddar kommentarer...
Laddar kommentarer...