
Report inappropriate content
Is this content inappropriate?
Lintuystävällistä lasigrafiikkaa
Ehdotan erilaisten lasirakenteiden koristelemista grafiikalla linnuille turvallisiksi. Sopiva paikka grafiikalle tai graffiteille jossa niistä on hyötyä myös ympäristölle ovat erilaiset lasiseinät joita Helsinkiin on noussut edelleen kiihtyvään tahtiin. Lasi eri muodoissaan, heijastuksina tai läpinäkyvänä maisemana, on suurimpia ihmisen aiheuttamia kuolinsyitä linnuille.
Graafisesti koristeltavaksi sopivat mm. erilaiset läpinäkyvät lasiseinämät: meluesteet, pysäkit kaiteet, sekä mm. joidenkin leikkikenttien, päiväkotien yhteydessä olevat lasirakenteet.
Koska lasia on johonkin sijaintiin seinämäisesti päätetty laittaa, on näkyvyys ollut toivottava ominaisuus. Siksi sopiva tapa koristelulle ovat viivamaiset muodot kattavasti ja erottuvasti koko lasin pinta-alalla siten, että suurempia kuin 5-10 cm välejä ei jää. Speksit voi hahmottaa esim. tutkimalla kuvia esitteestä [1] s. 18 alkaen.
Vaihtoehtoisesti jos jossain sijainnissa läpinäkyvyys ei ole tärkeää, ja vain valoa halutaan saada kuultavana läpi, täyteen maalattu graffitikin käy.
Grafiikan voi toteuttaa lasiin kiinnitettävänä kalvona tai maalaamalla suoraan lasiin. Mikäli grafiikka tulee ikkunaan, se tulee tehdä uloimman ikkunalasin ulkopinnalle. Grafiikan ei tarvitse esittää lintuja tai edes luontoa erityisesti, vaan mikä tahansa vapaa tai paikallinen teema käy. Myös valmiiksi turvakuvioituja kaupallisia laseja on olemassa.
LINKKEJÄ
[1] Bird-Friendly Building with Glass and Light
https://vogelglas.vogelwarte.ch/assets/files/broschueren/Bird-friendly%20Building%20engl.pdf
[2] Bird friendly art saves feathered lives
https://sustain.ubc.ca/stories/bird-friendly-art-saves-feathered-lives
[3] Graffiti saves birds: A year-round pattern of bird collisions with glass bus shelters
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0169204618313628
[4] Why cities should be designed for birds
https://www.fastcompany.com/90601980/why-cities-should-be-designed-for-birds
--
Kansikuva sustain.ubc.ca CC BY-SA 4.0
Ideas attached to this proposal
Report inappropriate content
Is this content inappropriate?
11 comments
Tää nyt ei sinäänsä tähän mitenkään liity, mutta mä ihmettelen kyllä sitä miten nykyiset asuintalotkin on pelkkää ikkunaa - minne niissä asunnoissa oikein huonekalut laitetaan, kun kaikki ulkoseinät on vaan ikkunaa ( ja niiden parvekkeet on myös akvaarioita ) ?!?
Conversation with Anni Salla
Hei,
kiitos ehdotuksestasi! Ehdotuksesi ei valitettavasti liity riittävällä tavalla siihen liitettyihin ideoihin, koska siinä on ideoitu uutta. Ehdotukseesi liitetyistä ideoista muutamasta on kuitenkin avattu myös toisia ehdotuksia ja voisitkin esimerkiksi ottaa osaa näihin ehdotusten kommenttiosioissa ja ehdottaa lintuystävällistä toteutustapaa.
Oulunkylään viihtyisyyttä katutaiteella
Laillinen graffitiseinä Jätkäsaareen/Ruoholahteen
Graffitipuistoja Helsinkiin
Jos sinulla herää kysymyksiä, olethan yhteydessä!
Ystävällisin terveisin,
Anni Salla
Suunnittelija, OmaStadi-tiimi
09 310 33456, 040 183 6062
anni.salla@hel.fi
Hei, Ehdotuksessani olen avannut lisätapoja ja -paikkoja joilla mahdollistaa paljon toivottua graffitien toteuttamista ja parantaa muilla tavoilla ideoitujen paikkojen viihtyisyyttä. Ehdottamani lisäys on konsepti (ympäristön lintuystävällisyyden parantaminen) jonka ympärille ideoiden toteutus rakennetaan.
Hei,
Olen siis tehnyt mm. tämän ympäristökulttuuriin liittyvän hyvin avoimen idean Ympäristökulttuuri kunniaan pohjalta ehdotuksen joka avaa lisämahdollisuuksia myös mm. paljon toivotuille graffiseinille. Miten teillä on mahdollista hyväksyä mm. näin epämääräinen idea, mutta ei tarkoin konseptoitua ehdotustani jolla tämän lisäksi monia muita ehdotettuja ideoita voidaan konkreettisesti toteuttaa?
Hei Rauli! Kiitos viestistäsi. Ideat saattavatkin olla vielä hyvin epämääräisiä ja nyt yhteiskehittämisvaiheessa niitä täsmennetään niin, että niille pystytään laskemaan kustannukset. Ehdotusten sisällön tulisi vastata siihen liitettyjen ideoiden sisältöä. Tuon mainitsemasi idean arvioinnista (löytyy idean alapuolelta) selviää mm. miltä osin sitä ideaa voidaan kehittää ehdotukseksi.
Ystävällisin terveisin,
Anni Salla
Hei, Mikä hallinnollinen proseduuri tämän ajattelunne taustalla onkaan, niin omalta kannaltani vastaan ehdotuksessani useankin eri idean konkretisoinnista, olkoonkin että otan ne uuden konseptin alle.
Ohjeissanne sanotaan:
"OmaStadi-ehdotus koostuu yhdestä tai useammasta hyväksytystä ideasta. OmaStadissa saman kaltaiset, samaan palveluun tai tiettyyn sijaintiin kohdentuvat ideat yhdistetään samaan ehdotukseen."
Olette ehkä ajatelleet eri asiaa, mutta juuri tällä tavalla olen löytänyt eri ideoista tavan löytää yhdistävä ajatus jolla niitä kaikkia voidaan toteuttaa. Ehdotukseni ei kokonaan *korvaa* alkuperäisiä ideoita mutta laajentaa tapaa toteuttaa niitä.
... eli kokonaisuutena ihmettelen suuresti haluanne hyllyttää tämä ehdotus äänestyksestä.
Eli kysymys on idean ja ehdotuksen määritelmästä. Tässä olen ottanut useamman idean ja tehnyt niiden pohjalta konkreettisen ehdotuksen jolla niitä voidaan edistää.
Minun oli tarkoitus listata myös tarkempia paikkoja, mutta tekstikenttään ei enempää mahtunut.
"Ehdotusten sisällön tulisi vastata siihen liitettyjen ideoiden sisältöä."
Eivät ne ole vastanneet ennenkään. Viime kierroksella ideat esimerkiksi typistyivät huomattavasti ollakseen toteuttamiskelpoisia. Tässäkin olen poiminut yksinkertaisen johtoajatuksen jolla jokaista ideaa voidaan rajatusti edistää.
"Tuon mainitsemasi idean arvioinnista (löytyy idean alapuolelta) selviää mm. miltä osin sitä ideaa voidaan kehittää ehdotukseksi."
Eivät nämä ole ainoita tapoja kehittää ideoita ehdotukseksi. Ehdotuksen idea on juuri siinä että tällainen ajattelu puuttuu *kokonaan* kaupungin toimintakäytännöistä. Lisäsin ehdotuksen kuviin otannan viime keväältä minkälaisesta ongelmasta on kyse.
"Ehdotuksesi ei valitettavasti liity riittävällä tavalla siihen liitettyihin ideoihin, koska siinä on ideoitu uutta."
Ei ideointi ja ajatusten kehittäminen etene esittämällänne tavalla hallinnollisesti lineaarisesti, vaan ideoihin on voitava palata ja kehittää niitä uudella johtoajatuksella. Tässä "uuden ideointi" on varsinaisesti tämän johtoajatuksen perustelua, jolla myös saadaan mm. lisää käyttökelpoisia alustoja graffitien tai grafiikan käyttöön.
Mainitsen kuitenkin että Kirsikkapuiston kohdalla ehdotukseni menee ohi siltä osin että sitä lähimmät bussipysäkit eivät olekaan katettuja, osa läheisyydessä kylläkin, jotka voisi koristella aiheeseen sopivasti.
Eli voitteko konkretisoida millä tavalla ehdotukseni ei liity pohjalla oleviin ideoihin. Osan olen linkittänyt vain siksi että niissä on muutama yksityiskohta jota voi tämän kautta kehittää, mutta keskeisiä ovat nuo erilaiset paikat graffiteille.
Ideoissa konkreettisena ajatuksena on ollut uudesti maalattava graffitiseinä, mikä toimii hiukan eri tavalla, mutta sikäli jos tästä ehdotuksestani ei ole tältä kannalta lainkaan hyötyä (maalaukset olisi luontevinta tehdä pysyvinä, mutta niitä voisi ehkä tehdä useisiin eri paikkoihin) silloin kielteinen suhtautumisenne olisi ymmärrettävää.
Nyt kuitenkin kysyn, mikä byrokraattinen ongelma teille on niin ylitsepääsemätön että ette voi hyväksyä tätä ehdotustani, olkoonkin että se lisää uuden näkökulman (ja sovellusalan) alkuperäisiin ideoihin? Onko mahdoton ajatus että "ideat" kehittyvät vielä "ehdotusvaiheessa"?
Add your comment
Sign in with your account or sign up to add your comment.
Loading comments ...