Helsingin puistonvartijat
Ehdotan kokeiltavaksi Helsingin omaa puistonvartijoiden yksikköä, jonka tehtävänä olisi ensisijaisesti olla näkyvänä Helsinkiä edustavana osastona erilaisissa järjestystä edistävissä toimissa koko kesäkauden ajan niinä aikoina, kun viheralueet ovat käytössä. Vastuualueena erityisesti siis puistot. He toimisivat samaan aikaan kaupunkioppaina, tarjoaisivat laastareita, toisivat turvaa kaupunkikuvaan ja kykenisivät toimimaan erotuomareina pienimuotoisissa riita-asioissa. Tärkein tehtävä olisi auttaa. Heidän yksikkönsä olisi ns. matalan kynnyksen yhteysosoite, kun ei tiedä kannattaako soittaa hälytyskeskukseen vai ilmoittaa puliukkojen aiheuttamista pienimuotoisista ongelmista kaupungin toimintaympäristössä. Heidän ei olisi tarkoitus korvata poliiseja tai lääkintähenkilöstöä, vaan korkeintaan toimia heidän lisäsilminään ja korvinaan.
Tehtävään voisi palkata esimerkiksi työttömänä olevia terveydenhoitoalan, poliisi- ja vartijakoulutuksen saaneita lähialueen asukkaita. Ei välttämättömyys.
Tämä ehdotus ei edennyt jatkoon.
Ehdotuksen kaltaista toimintamallia on selvitetty 2010-luvulla. Kaupunki on pyrkinyt edistämään kuntien mahdollisuutta puisto- ja katuemäntä tai isäntä -toimintaan siten, että kunnan palveluksessa olevalle viranhaltijalle voidaan antaa oikeus määrätä häiriökäyttäytymisestä ja roskaamisesta rangaistusluonteinen maksu pysäköintivirhemaksun tapaan. Asia ei kuitenkaan edennyt, koska rangaistusluonteisen maksun käyttöönottoa ei katsottu mahdolliseksi. Kaupungilla ei ole lakiin ja asetuksiin perustuvaa toimivaltaa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseen. Toimivaltainen viranomainen on poliisi, jonka kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä turvallisuuden ja turvallisuuden tunteen parantamiseksi. Vartijoiden ja järjestyksenvalvojien tehtävistä on säädetty laissa yksityisistä turvallisuuspalveluista ja lainsäädäntö asettaa joitakin rajoitteita tehtävänkuvaan liittyen. Vartijan voi asettaa yleiselle alueelle, mutta vartioimiskohde liittyy aina omaisuuteen. Vartiointiliiketoiminnassa ei saa ottaa vastaan toimeksiantoa, joka sisältää sitoumuksen ylläpitää yleistä järjestystä tai turvallisuutta. Näin ollen asetettava henkilö ei voisi olla vartija, vaan sen pitäisi olla yleisempi palveluneuvoja tai vastaava. Tässä tapauksessa puuttumismahdollisuudet rajautuvat käytännössä hätäkeskukseen soittamiseen, jolla ei saavutettaisi lisäarvoa. Järjestyksenvalvoja puolestaan ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta sekä estää rikoksia ja onnettomuuksia toimialueellaan. Järjestyksenvalvoja voidaan Suomessa asettaa vain laissa säädettyihin kohteisiin. Puistot yleisesti eivät ole tällaisia kohteita, joten järjestyksenvalvojan asettaminen yleiselle paikalle (esimerkiksi puistoon) edellyttäisi muutoksia nykyiseen lainsäädäntöön. Näkyvä valvonta kyllä lisää tutkimusten mukaan ihmisten turvallisuuden tunnetta. Lisäksi eri viranomaisten, toimijoiden sekä alueiden käyttäjien läsnäolo lisää sosiaalista kontrollia ja siten voi vaikuttaa vähentävästi häiriökäyttäytymiseen. Ehdotus olisi osiltaan toteuttamiskelpoinen ja sen jatkoselvittämiselle ei ole esteitä. Suurimmat rajoitteet ehdotuksessa liittyvät tosiasiallisiin mahdollisuuksiin puuttua häiriökäyttäytymiseen sekä työturvallisuuteen liittyviin kysymyksiin. Jotta asia voitaisiin järkevästi ratkaista, tulisi asiaan liittyviä säädöksiä tarkastella ja muuttaa. Tämä on pitkä prosessi eikä toteutettavissa kovin nopeasti.
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy
Luettelo suositteluista
Ilmoita asiatonta sisältöä
Onko tämä sisältö epäasiallista?
2 kommenttia
Voisivat samalla vahtia esim. koirakuria.
Olen samaa mieltä Sari kanssasi. Koirakurista riittää aina juttua pitkin kesää, kun ihmiset tuntuvat pitävän koiriaan vapaana vaikkei sitä alueella sallittaisikaan. Koira ei ole ihminen eikä siltä voi vaatia samaa ajattelua, vaan omistaja on aina vastuusta sen käytöksestä. Koirilla on oma logiikkansa mitä ne noudattavat erilaisissa tilanteissa.
Viheralueet kuuluvat kaikille, sikäli näkisin vartijatoiminnan edesauttavan viihtyisyyttä Helsingissä. Sillä olisi nimenomaan ennaltaehkäisevää vaikutusta alueilla, joille on levinnyt lieveilmiöitä. Lisäksi tulee muistaa, että alkoholi, aurinko ja nestehukka ovat petollinen yhdistelmä. Hetki sitten vielä asiallinen seuramies saattaa muuttua kuolaavaksi ja aggressiiviseksi idiootiksi, eikä tämä ongelma katso aiempaa henkilöhistoriaa. Poliisit ovat täystyöllistettyjä kesäaikaan, joten olisi hyvä mikäli hekin saisivat lisäapua.
Ehdotuksessani oli kirjoitusvirhe(itä), olisi pitänyt lukea "vai minne ilmoittaa pienimuotoisista ongelmista jne."
Lisää oma kommenttisi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun kommentoidaksesi.
Ladataan kommentteja ...