Siisti Koillinen
Koillisella, läh. 00740 alueella, on useita tyhjiä joutomaa-, pelto-, piennar- ja kadunvarsialueita sekä kävelyteiden reunamia, joiden hoito on tällä hetkellä retuperällä. Ohdakkeet, pujot, voikukat, jättibalsamit ja muut rikkakasvit saavat kukkia, rehottaa ja levittää siemeniään aivan rauhassa pitkälle syksyyn. Osa alueista siistitään hyvin harvoin ja osaa ei lainkaan. Lisäksi on kadunvarsia, joita ei puhdisteta pudonneista lehdistä, ennen kuin lumi peittää kadut ja ne pitää aurata ensimmäisen kerran, jos silloinkaan. Samojen katualueiden hiekanpoisto ja lumenauraus tehdään aina viimeisenä, joskus on odotettu lumen poistoa kadulta ja jalkakäytävältä jopa kolmekin viikkoa, vaikka asiasta on tehty ilmoituksia Staralle.
Em. alueiden tilannekartoitus tehdään sähköpyörillä tai mopolla alueet läpi ajaen esim. hortonomi-, tms. opiskelijoille tarjottavana kesätyönä 2-3 x kesässä. Siistiminen tehdään 2-3x kesässä, etteivät kasvit pääse valtaamaan aluetta kukkimisen jälkeen siementämällä.
Tämä ehdotus ei edennyt jatkoon.
Ehdotus koskee ylläpidon lisäämistä, jota ei ole järkevää toteuttaa yhden vuoden ajan hankerahoituksen turvin vaan tämän kaltainen toiminta pitää ottaa mukaan ylläpidon pitkän tähtäimen suunnitteluun. Varsinkin vieraslajeja torjuttaessa ei voida ryhtyä vain vuodeksi torjuntatoimiin vaan torjunta pitää suunnitella jatkuvana useiden vuosien ajan. Lisäksi leikkaamattomat pientareet lisäävät luonnon monimuotoisuutta eikä kasvien niitto, mikäli ne ovat kotoperäisiä lajeja, ole välttämätöntä tai tarpeellista. Pujon terveysvaikutukset ovat tiedostettu asia, mutta kasvi on niin laajalle levinnyt, ettei sen torjunnalla yhdessä paikassa saada kovin suuria hyötyvaikutuksia. Osa mainituista joutomaista saattaa olla rakentamatonta tonttia, jonka hoitovastuu on tontin omistajalla.
Lisäksi Helsingin kaupunki on mukana Allergia-, iho- ja astamaliiton ja WWF:n yhteistyöhankeessa Terve askel luontoon, jossa ihmisille tarjotaan vieraslaji-koulutusta, järjestetään avoimia vieraslajitalkoita ympäri Helsinkiä ja kannustetaan ja opastetaan omien talkoiden järjestämiseksi. Hanke on ollut käynnissä vuodesta 2017 ja siitä löytyy lisätieto osositteesta www.allergia.fi/luontoaskel/.
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy
Luettelo suositteluista
Ilmoita asiatonta sisältöä
Onko tämä sisältö epäasiallista?
0 kommenttia
Lisää oma kommenttisi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun kommentoidaksesi.
Ladataan kommentteja ...