Vanliga frågor
1. Finns infomötet om samutveckling inspelat så att det kan ses efteråt?
Inspelningen finns textad på finska, svenska och engelska i OmaStadi.
2. Vem är lots för hela staden och på vilket bygge behandlas idéer om hela staden?
Det har inte tillsatts en lots för hela staden, så man kan kontakta lotsen för vilket område som helst. Det ordnas en separat områdesvis byggworkshop för idéer om hela staden.
Tidtabellerna för alla områdesworkshoppar finns här: https://omastadi.hel.fi/pages/yhteiskehittaminen-tyopajoissa?locale=sv.
3. Hur vet jag vilket område jag hör till?
Områdesindelningen kan ses här: https://omastadi.hel.fi/pages/alueet-ja-maararahat?locale=sv.
4. Hur blir en idé ett förslag?
Ett förslag består av en eller flera godkända idéer. I OmaStadi sammanställs ett förslag av de idéer som är lika varandra, eller gäller samma tjänst eller ett visst område.
5. När kan ett förslag öppnas och kan man ändra det?
Förslagen ska läggas upp senast den 28 februari och de kan ändras fram till den 30 april.
6. Är det personen som gett idén som ska lämna ett förslag om den eller kan någon annan göra det?
Alla kan lämna förslag om alla idéer och den som initierar ett förslag kan kalla in andra att utveckla det i förslagsvyn via knappen ”Lägg till författare för förslaget” .
7. Ett förslag som intresserar mig har öppnats på webbplatsen. Hur kan jag komma med för att utveckla det?
Du kan be om ändringsrätt genom att välja ”Begär redigeringsrättigheter” i vyn, eller genom att delta i diskussionen i kommentaravsnittet.
8. Min idé har gått vidare och det finns andra liknande idéer på webbsidorna. Kan jag ta kontakt med aktörerna för andra idéer före byggworkshopparna och hur gör jag det lättast?
Du kan kontakta idéskaparna via till exempel kommentaravsnittet för respektive idé.
9. Jag skulle vilja foga en lämplig idé till mitt förslag. Ska jag be idéskaparen om lov?
Det behöver du inte göra. Vem som helst kan valfritt lägga idéer till sina förslag. Du kan dock valfritt be till exempel idéskaparen att komma med och utveckla ditt förslag.
10. Vilka är de områdesvisa idégrupperingarna?
En områdesvis gruppering av idéer omfattar sådana idéer som är likadana, berör samma tjänst eller samma plats. Tanken är att idéerna i dessa kategorier kunde kombineras till samma förslag. Ett förslag har bättre chanser vid omröstningen när det intresserar en större grupp. Grupperingarna kan ses här: https://omastadi.hel.fi/pages/ideoidenryhmittelytalueittain?locale=sv
11. Måste man följa dessa kombinationer av idéerna?
Grupperingarna är rekommendationer och sist och slutligen är det stadens invånares ansvar och beslut att kombinera idéerna. Men om två likadana förslag gick till omröstning slås de ihop.
12. Hur avgörs om ett förslag är för ett område eller hela staden?
Om ett förslag kan genomföras i hela staden eller det anses betjäna alla stadsbor är det värt att kolla om det borde läggas i kategorin för hela staden. Kontakta vid behov stadslotsen för ditt område.
13. Kan man med samma koder ge fler än ett förslag?
Javisst, samma användare kan ge flera förslag. Men bara ett förslagsutkast i taget kan vara öppet. När du således har publicerat ett förslag kan du starta nästa.
14. Jag har inte gett någon idé eller något förslag. Kan jag ändå delta i workshopparna?
Javisst. Vilken stadsbo som helst kan delta i byggmötena, och vara med och utveckla de förslag som intresserar dem.
15. Hur beaktas de med begränsade färdigheter i datateknik vid samutvecklingen? Och hur är det med dem med ett annat modersmål än finska?
Det är möjligt att få digitalt stöd för att kunna delta i workshopparna Man kan också be stadslotsarna direkt om hjälp med att lämna ett förslag.
Samarbetsorganisationerna för OmaStadi erbjuder olika språkgrupper stöd. Man kan också be stadslotsarna om hjälp.