Information om servicen inom Helsingfors stad
I denna sektion har man samlat ihop exempel på service inom Helsingfors stad och verksamhet som arrangeras av staden.
Invånarhus
Invånarhusen fungerar som invånarnas vardagsrum. Syftet med dem är att öka människornas välbefinnande och förebygga ensamhet. Du kan delta i olika grupper och evenemang. Kom på kaffe eller för att läsa dagstidningar. En del av husen bjuder också på en förmånlig lunch. I alla husen får du information och handledning om stadens socialtjänster. Tjänsten är avgiftsfri för klienterna.
På Helsingfors stads webbplats kan du läsa mer om stadens invånarhus
Det finns olika slag av invånarutrymmen i Helsingfors och de finns överallt i staden. Förutom invånar- och kamratskapshusen inom stadens social- och hälsovårdstjänster samt förortsstationer, upprätthåller flera föreningar och samfund lokaler med olika benämningar.
Grannskapskretsarna kring invånarhusen
Grannskapskretsen vid invånarhuset fungerar som ett avgiftsfritt vardagsrum på området som är planerat för åldringar, men även samverkan mellan flera generationer är möjlig. Grannskapskretsen träffas en gång i veckan på eftermiddagen. Samlingsplatserna söks bland avgiftsfria lokaler inom bostadsområdet, så som från biblioteket, invånarlokalerna eller klubbrummen. En frivilligarbetare leder grannskapskretsen och Helsingfors stad är partner.
Service och stöd för bostadslösa
Sanduddsgatans servicecentral är avsedd för bostadslösa. Sanduddsgatan servicecentrals uppgift är att verka aktivt som rehabiliterande enhet som ger handledning i fortsatt boende.Till dagliga funktioner och boendejouren behövs ingen remiss eller betalningsförbindelse. Personalen finns på plats dygnet runt alla dagar i veckan. Öppet dagligen 7.30-18
På Helsingfors stads webbplats kan du bekanta dig med servicen för bostadslösa
Tillgängligheten och åtkomligheten i stadens tjänster
En tillgänglig och säker miljö främjar invånarnas välfärd och hela samhällets funktion. Arbetet med att göra Helsingfors tillgängligt syftar till att göra det så lätt som möjligt för alla grupper att röra sig och leva i Helsingfors, oberoende av ålder och kondition.
På Helsingfors stads webbplats kan du bekanta dig med tillgänglighets- och åtkomlighetsärenden
Uppsökande närarbete
Uppsökande närarbete omfattar rådgivning samt att hänvisa och vid behov ledsaga hjälpbehövande till relevanta tjänster. Tjänsten är riktad till personer som bor utomhus och/eller står utanför tjänsterna. Det uppsökande närarbetet sker på gator, i köpcentrum och invånarlokaler samt på andra offentliga platser.
På Helsingfors stads webbplats kan du läsa mer om uppsökande närarbete
Bibliotek
Helsingfors stadsbibliotek har 37 lokala bibliotek och två bokbussar som trafikerar runt staden. Servicen finns dessutom att få på fyra patientbibliotek och i fem servicepunkter inom Helsingfors stads servicecentraler.
På webbplatsen för Helsingfors Helmet kan du kontrollera bibliotekens belägenheter och tjänster
Kulturcentraler
Kulturcentralerna i Helsingfors stad betjänar med mångsidigt program samt kultur- och konstverksamhet på olika håll av staden.
På Helsingfors stads webbplats kan du bekanta dig med kulturcentralerna
Lekparker, familjehus och lekplatser
På förmiddagarna ordnar lekparksledarna olika ledda aktiviteter samt frilufts- och motionsevenemang. Barn och föräldrar kan använda de leksaker och aktivitetsredskap som finns i parken. Parkens verksamhet varierar från vecka till vecka och enligt områdets profil.
Sektorn för fostran och utbildning ansvarar för verksamheten i lekparkerna och uthyrningen av lekparkslokaler. Stadsmiljösektorn tar hand om upprätthållningen av parkområden och säkerheten gällande leksakerna. Områdets invånare är välkomna att delta i planeringen av verksamheten.
På Helsingfors stads webbplats kan du bekanta dig med lekparkerna, familjehusen samt lekplatserna
Motion och friluftsliv
Stadens idrottsservice erbjuder barn, unga, vuxna, seniorer, invandrare och specialgrupper mångsidiga motionsmöjligheter, mm. simskolor, gymnastik, instruerad gymträning. Idrottsservicen ser till att idrottsföreningarna förfogar över lokaler, stödjer och assisterar verksamheten.
På Helsingfors stads webbplats kan du bekanta dig med motionsplatserna och -utbudet
Ungdomsgårdar
På ungdomsgårdarna kan du syssla med olika hobbyer, träffa kompisar, delta i kurser, klubbar, utflykter och andra evenemang – eller bara hänga och ta det lugnt. Vid behov får du också hjälp, råd och stöd från ungdomsgårdarna. Ungdomarna kan även delta i verksamhetsplaneringen eller fungera som vice ledaren på ungdomsgården.
Servicekarta
Alla tjänster i huvudstadsregionen inom räckhåll.
På webbplatsen för Servicekartan kan du bekanta dig med all service
Servicecentralverksamhet
Verksamheten vid servicecentralerna är avsedd för pensionärer och arbetslösa. Syftet med verksamheten är att stöda hemmaboendet, förebygga marginalisering och lindra ensamhet. Servicecentralerna är lågtröskelmötesplatser. Verksamheten består av bl.a. servicehandledning och -rådgivning, kamratstödsgrupper, rekreations- och hobbyverksamhet såsom verkstäder, studiecirklar, motion, programevenemang och utfärder.
På Helsingfors stads webbplats kan du läsa mer om verksamheten inom servicecentralen
Verksamheten på servicecentralerna är avsedd även för invandrare som är pensionerade helsingforsare eller arbetslösa. Invandrarnas egen gruppverksamhet finns på servicecentralerna i Gårdsbacka, Kinaborg, Kvarnbäcken, Djurberget, Gamlas och Kampen. Invandrarna kan besöka vilken servicecentral som helst. Där kan man delta i verksamhet som intresserar en själv, så som motion, hantverk, evenemang, grupper och frivilligverksamhet. Servicecentralerna erbjuder också socialhandledning och rådgivning.
Familjeklubbarna
I familjeklubbarna i lekparker och familjehus anordnas verksamhet för barnfamiljer. Programmet planeras tillsammans med familjerna. Man kan när som helst komma med idéer och önskemål.
Verksamheten är planerad så att även små barn kan delta tillsammans med en förälder eller en vårdare. För familjeklubben krävs ingen förhandsanmälan.
På Helsingfors stads webbplats kan du läsa mer om familjecaféerna
Drogfri dagverksamhet
Villa Sture
Verksamheten på Villa Sture är avsedd för alla som strävar efter ett drogfritt liv. Samhällelig kamratstöd, kundorientering, växelverkan och frivillighet är verksamhetsprinciperna inom Villa Sture. Bland annat olika diskussionsgrupper och funktionella grupper, matlagning, motion samt bekantande med egna resurser och utnyttjande av dem i vardagen fungerar som verksamhetsformer.
Kamratskapshuset Harjula
Sedan 2004 har Helsingfors stads enhet för missbrukarvårdens efterrehabilitering och kamratstödsföreningen Suojatie ry fungerat som likställda partners i Kamratskapshuset Harjula. Drogfrihet, våldsfrihet samt upprätthållande av återhämtningskulturen är värden inom kamratskapsverksamheten.
Grunduppgiften hos kamratskapshuset är att genom resurser av yrkes-, kamrat- och kamratskapsarbete främja och upprätthålla drogfri livsstil och återhämtningskultur. Mötesplatsen är avsedd för drogberoende personer som har beslutat sluta droganvändningen samt för deras närstående.
Symppikset
Symppikset är avsedd för vuxna klienter inom missbrukar- och mentalhälsovården. Klienterna behöver inte remitteras, utan de kan besöka enheterna direkt under öppettider. Då serveras gröt, kaffe och bröd samt arrangeras växlande verksamhet och tjänster. Man kan anonymt uträtta ärenden på enheterna. Servicen innefattar bl.a. social- och hälsorådgivning för dem som använder intravenösa droger, vars mål är att minska på olägenheter som orsakats av drogbruk.
Växlande verksamhet och evenemang, så som frågesporter, bingo och hantverksgrupper erbjuds i Symppisarna. Målsättningen med verksamheten är att förstärka klienternas delaktighet och vardagskontroll.
Mer information gällande verksamheten finns samlad på Helsingfors stads webbplats
Måltider på daghem samt i lekparker och skolor
Daghems-, lekparks- och skolmåltiderna baserar sig på närings- och måltidsrekommendationer för olika åldersgrupper. Det erbjuds information om näringsrekommendationerna för barn, skolelever och unga vuxna.
Närings- och måltidsrekommendationer för olika åldersgrupper
Anvisningen om specialdieter har bra grundinformation som kan hjälpa dig med idégivningen. Anvisning om specialdieter
Du kan bekanta dig med informationen om måltiderna på daghem samt i lekparker och skolor som erbjuds av Servicecentralen.
Servicecentralens information om måltiderna.
Seniorcentraler
Åldringarna erbjuds bedömning och rehabilitering, dagverksamhet samt lång- och kortfristigt boendeservice på seniorcentralerna. Långfristigt serviceboende arrangeras i självständiga bostäder eller alternativt i gruppboende. Serviceboende erbjuds även för personer under 65 år med flera sjukdomar. Nya klienter ansöker om servicen genom att ringa telefonrådgivningen Seniorinfot.
Även servicecentralverksamhet erbjuds för pensionärer och arbetslösa på seniorcentralerna. Därtill har seniorcentralerna fyra allaktivitetshus för närståendevårdarfamiljer.
Läs mer om seniorcentralerna på Helsingfors stads webbplats
Socialrådgivning
Hos socialrådgivningen kan man med en expert diskutera om sin egen livssituation. Hos socialrådgivningen får man rådgivning och handledning gällande socialservice, ansökan om förmåner och stöd samt frågor som hör ihop med dem.
Läs mer om socialrådgivningen på Helsingfors stads webbplats
Hälso- och välfärdscenter
Olika service har mångsidigt samlats ihop under samma tak inom hälso- och välfärdscentren. Just nu finns det två hälso- och välfärdscenter i Helsingfors:
Fiskehamnens hälso- och välfärdscenter
Nordsjös familjecentral och hälso- och välfärdscentral
Frivilligverksamhet
Växlande frivilliguppgifter erbjuds i Helsingfors på olika håll av staden. Man kan delta i verksamheten för en längre tid eller så kan man delta i ett specifikt projekt, det finns uppgifter för alla enligt det egna intresset och de egna resurserna. Personer i alla åldrar kan agera som frivilliga.
Varaamo
I lokalreservationssystemet Varaamo kan du boka offentliga lokaler eller anordningar till ditt förfogande.
Bekanta dig med reservationssystemet på Varaamos webbplats
Samhällsarbete
Ta kontakt med en samhällsarbetare om du vill förbättra trivseln, säkerheten eller välfärden i ett område i Helsingfors. Samhällsarbetaren kan hjälpa med att föra förslag framåt inom olika nätverk i området, i tjänstemännens regionala arbetsgrupp eller i regionala forum.
Med hjälp av samhällsarbetet kan man till exempel fokusera på att lösa vissa problem i ett bostadsområde. Samhällsarbetet är för långsiktig inverkan på utvecklingen i en stadsdel tillsammans med invånarna och stadsdelens föreningar, organisationer och myndigheter.