Så här lämnar du en idé
Om du vill lämna en idé på webbplatsen OmaStadi måste du registrera dig och logga in på webbplatsen. Ditt namn eller namnet på den organisation du representerar syns inte i samband med idén. Om du kommer med en idé i grupp, välj en person, under vilkens profil idén lämnas. Om du vill ta bort en idé du lämnat och som gjorts i grupp, meddela om det till alla personer som hör till gruppen.
När du har loggat in på webbplatsen kan du lämna idéer och kommentera andras idéer. Idén lämnas på en blankett på webbplatsen, där de obligatoriska fälten är märkta med en asterisk. Du kan bekanta dig med blanketten också utan att logga in på webbplatsen.
- Ge idén en rubrik eller ett namn som berättar för andra vad idén gäller.
- Skriv en beskrivning av idén, där det framgår noggrannare vad idén handlar om. I idébeskrivningen är det också bra att berätta vilken typ av fråga som kan lösas med idén, vem som har nytta av idén och vilka som har deltagit i planeringen av idén.
- Välj ett område för idén. Idén kan gälla en exakt plats i stadsdelen, men den kan även gälla hela stordistriktsområdet. Du kan också lämna en idé som i stället för en enskild stadsdel berör omfattande områden runtom i Helsingfors. Välj i så fall Helsingfors gemensamt som område.
- Välj ett lämpligt tema för idén av de givna alternativen.
- Du kan lägga till en bild för idén som syns i samband med idén. Dessutom kan du bifoga bilder eller andra filer som bidrar till att åskådliggöra idén. Namn och beskrivningar ska fogas till bilderna och bilagorna. Bildernas maximala storlek är 5 megabyte. Som huvudbild lönar det sig att välja en horisontell bild, men i övrigt kan bilderna och bilagorna vara vad som helst.
- När du är färdig, spara din idé. Du kan även spara idén som ett utkast och publicera den senare. I detta skede syns idén ännu inte för andra och du hittar den i din profil.
- När du sparat öppnas en förhandsgranskning av idén på sidan. Publicera idén om du inte längre behöver redigera den.
- Efter publiceringen syns idén på webbplatsen OmaStadi. Efter publiceringen har du ännu 60 minuter på dig att göra ändringar, efter det är det inte möjligt att göra ytterligare ändringar. Efter publiceringen kan du även ta bort idén om du önskar.
Bekanta dig med kriterierna för OmaStadi innan du lämnar en idé. Du kan även lämna en idé även om du inte är säker på om kriterierna uppfylls. Stadens sakkunniga förhandsgranskar idéerna och endast de idéer som uppfyller kriterierna framskrider till samutvecklingen.
Utnyttja den information som samlats på webbplatsen som stöd för idégivningen. Du kan exempelvis bekanta dig med stadens regionala planer, riktlinjer och beslut samt några kostnadsexempel för olika projekt och anskaffningar. Information som stöd för idégivning finns på sidan med anvisningar. Du kan dock lämna en idé, även om du inte vet hur mycket det kostar. Stadens sakkunniga uppskattar kostnaderna när förslag görs på basis av idéerna. Staden gör upp en slutlig kostnadsberäkning för förslagen efter att samutvecklingen avslutats.
Bekanta dig även med idéer som andra lämnat så att överlappande idéer inte uppkommer. Idéer som överlappar varandra eller gäller samma objekt, område eller tjänst kombineras till samma förslag i samband med samutvecklingen.