Så här lämnar du en idé - detaljerade instruktioner
1. Gå till webbplatsen https://omastadi.hel.fi
2. Välj Idéer-länken i navigeringen av skedena
3. Tryck på Ny idé-knappen på Idéer-sidan
4. Logga in, så att du kan skicka in en idé
Om du vill lämna en idé på webbplatsen OmaStadi måste du registrera dig och logga in på webbplatsen (Extern länk). Ditt namn eller namnet på den organisation du representerar syns inte i samband med idén. Du kan ändra ditt namn på din profil om du vill. Om du kommer med en idé i grupp, välj en person, under vilkens profil idén lämnas. Om du vill ta bort en idé du lämnat och som gjorts i grupp, meddela om det till alla personer som hör till gruppen.
När du har loggat in på webbplatsen kan du lämna idéer och kommentera andras idéer. Idén lämnas på en blankett på webbplatsen, där de obligatoriska fälten är märkta med en asterisk. Du kan bekanta dig med blanketten också utan att logga in på webbplatsen.
Inbjudan till att utveckla idéer till förslag skickas när Samutvecklingsskedet börjar till adressen du lämnade när du skickade in idén. Se till att dina kontaktuppgifter är uppdaterade!
När du har loggat in på webbplatsen kan du lämna idéer och kommentera andras idéer. Idén lämnas på en blankett på webbplatsen, där de obligatoriska fälten är märkta med en asterisk. Du kan bekanta dig med blanketten också utan att logga in på webbplatsen.
5. Ge idén ett namn
Idéns namn är ett obligatoriskt fält där du kan skriva in en beskrivande rubrik till din idé. Observera att namnet på idén får vara högst 150 tecken. Antal kvarvarande tecken visas i anslutning till fältet.
Bekanta dig även med idéer som andra lämnat så att överlappande idéer inte uppkommer. Idéer som överlappar varandra eller gäller samma objekt, område eller tjänst kombineras till samma förslag i samband med samutvecklingen.
6. Läs och godkänn kriterierna för idén
Bekanta dig med kriterierna för OmaStadi (Extern länk) innan du lämnar en idé. Du kan även lämna en idé även om du inte är säker på om kriterierna uppfylls. Stadens sakkunniga förhandsgranskar idéerna och endast de idéer som uppfyller kriterierna framskrider till samutvecklingen.
Granska kriterierna som öppnas upp via Visa kriterier-länken. Om din idé följer kriterierna kan du kryssa i Jag har läst kriterierna för idén-rutan och fortsätta att fylla i blanketten.
7. Beskriv idén
Idébeskrivning är ett obligatoriskt fält där du kan skriva mer ingående vad idén handlar om. Observera att idébeskrivningen får vara högst 1 000 tecken. Antal kvarvarande tecken visas i anslutning till fältet.
Utnyttja den information som samlats på webbplatsen som stöd för idégivningen. Du kan exempelvis bekanta dig med stadens regionala planer, riktlinjer och beslut samt några kostnadsexempel för olika projekt och anskaffningar. Information som stöd för idégivning finns på sidan med anvisningar (Extern länk). Du kan dock lämna en idé, även om du inte vet hur mycket det kostar. Stadens sakkunniga uppskattar kostnaderna när förslag görs på basis av idéerna. Staden gör upp en slutlig kostnadsberäkning för förslagen efter att samutvecklingen avslutats.
8. Välj det område som din idé gäller
Område är ett obligatoriskt val som berättar vilket stordistrikt idéns påverkan når. Om idén påverkar flera stordistrikt, välj Helsingfors gemensamt som område.
Kontrollera vilken stadsdel som tillhör olika stordistrikt-länken öppnar upp en lista över stadsdelarna som är uppdelade i stordistrikt.
9. Du kan skriva in eller på kartan välja ett mer specifikt läge för din idé
Det är inte obligatoriskt att lägga till ett mer specifikt läge. Om idén är gemensam för Helsingfors, behövs inget mer specifikt läge.
Om du vill kan du skriva stadsdelen eller adressen i fältet. Du kan också välja läget på kartan genom att klicka på önskad punkt. Det hämtar adressen från kartan direkt till textfältet. Kontrollera att adressen som du skrivit in ligger inom det valda stordistriktet.
Genom att greppa kartvyn kan du flytta den och med knapparna kan du zooma in eller ut. Det går också att zooma in vyn genom att dubbelklicka på kartan.
10. Välj ett tema som ansluter till din idé
Temat är ett obligatoriskt val som berättar för andra inom vilket ämnesområde din idé ligger.
Kontrollera vad teman består av-länken öppnar upp exempel på ämnen som ingår i teman. Efter att du har valt ett tema kan du ännu specificera det och välja ett av de här ämnena som undertema. Det är inte obligatoriskt att lägga ett undertema till idén.
11. Om du vill kan du lägga till en bild till idén samt flera bilagor
Bilden syns alltid i samband med idén och bilagorna syns på idén egen sida. Det är inte obligatoriskt att lägga till en bild eller en bilaga. Observera att du måste ha nyttjanderätt till filerna som du bifogar.
Om du inte lägger till någon bild till din idé får idén automatiskt en av OmaStadis temarelaterade bilder.
Välj önskad bild eller fil från dina filer och ge den en beskrivande rubrik.
12. Skicka och förhandsgranska
Tryck på Fortsätt-knappen när du är klar. I förhandsgranskningen kan du granska hur din idé kommer att se ut på webbplatsen. Om din idé är klar, tryck på Publicera-knappen. När du har publicerat idén kan du redigera den i ytterligare en timme. Efter det låses idén och du kan inte längre redigera den.
Om du märker något som du skulle vilja ändra på, tryck på Redigera idén-knappen.
Du kan spara din idé som halvfärdig och fortsätta bearbeta den senare. Idéer som du har sparat som halvfärdiga hittar du i menyn Min profil på sidan Min aktivitet.
13. Din egen idé på webbplatsen
När du har publicerat idén kan alla se den på webbplatsen.
Idéer som du har skickat in hittar du enkelt i menyn Min profil på sidan Min aktivitet.