Hur ges förslaget på webbplatsen omastadi.hel.fi?
Logga in och registrera dig som användare.
När du loggar in i tjänsten kan du använda ditt eget namn eller välja en signatur. I samutvecklingsskedet syns förslagsgivarnas namn i samband med förslaget.
Välj en idé utifrån vilken du vill ge ett förslag. Du kan foga flera idéer till förslaget.
Innan du börjar utarbeta ett förslag, bekanta dig med kategoriseringen av idéerna och rekommendationerna om hur idéerna sammanställs.
Inled förslagsskapandet med att välja en eller flera idéer som du utgår från när du utarbetar förslaget. Du kan senare återkomma till förslaget du redigerat och lägga till ytterligare idéer. Varje förslag måste baseras på åtminstone en idé.
Du kan använda kartan och sökfunktionen som hjälp när du söker idéer. På kartan och förteckningen kan du undersöka andra idéer som anknyter till ett visst tema eller område, och som kunde fogas till förslaget. Beakta även eventuella kommentarer av stadens sakkunnig i samband med bedömningen av idén.
Ett förslag kan ges för ett område eller för hela Helsingfors gemensamt. Om du vill ge ett förslag för ett område, välj det stordistrikt du önskar eller en exakt adress. Om du vill ge ett förslag gällande ett bredare område (två eller fler stordistrikt), välj ”Helsingfors gemensamt” (Helsingin yhteiset) som område.
Bekanta dig med förslag som andra lämnat så att överlappande förslag inte uppkommer.
Bekanta dig med de förslag som getts för ditt område innan du börjar skapa ditt eget förslag. Om du märker att ett förslag som intresserar dig redan är under beredning i samutvecklingen kan du ansluta dig till det. På så vis undviker man att överlappande förslag uppstår. Enligt kriterierna för deltagande budgetering bereds idéer och förslag som berör samma tjänst eller objekt inom samma förslag. Dessutom är det lättare för förslaget att nå framgång i omröstningen, om rösterna inte delas för mycket mellan liknande förslag.
Du kan även delta i samutvecklingen genom att kommentera förslag som andra gett. Om du vill kommentera, eller ansluta dig till beredningen av ett förslag, ska du först logga in på webbplatsen.
På webbplatsen har man samlat nyttig information som stöd för utarbetandet av förslag. Det lönar sig att bekanta sig med stadens regionala planer, riktlinjer och beslut. Helsingfors stads karttjänst fungerar som en utmärkt informationskälla. Du hittar information som stöd för uppgörande av förslag på webbplatsen.
Du kan utnyttja prisinformation som samlats på webbplatsen, även om du inte behöver göra en kostnadsberäkning för ditt förslag. Stadens sakkunniga gör en preliminär kostnadsberäkning för förslagen, vilka även diskuteras i workshopparna för samutvecklingen.
Skriv in ditt förslag på blanketten och komplettera med de uppgifter som behövs.
- Ge förslaget en rubrik eller ett namn som berättar för andra vad förslaget gäller.
- Skriv en beskrivning av förslaget, som ger mer information om vad förslaget handlar om. I beskrivningen av förslaget är det också bra att berätta vilken typ av fråga som kan lösas med förslaget, vem som har nytta av det och vilka som har deltagit i planeringen av förslaget.
- Välj ett område för förslaget. Förslaget kan gälla en exakt plats i stadsdelen eller det kan även gälla hela stordistriktsområdet. Du kan också göra ett förslag som berör ett flertal områden i Helsingfors i stället för en enstaka stadsdel. Välj i så fall Helsingfors gemensamt som område.
- Välj ett lämpligt tema för förslaget av de givna alternativen. Om du önskar kan du även lägga till ett preciserande tema.
- Till förslaget kan du bifoga en bild som syns i samband med förslaget. Dessutom kan du bifoga bilder eller andra filer som bidrar till att åskådliggöra förslaget. Namn och beskrivningar ska fogas till bilderna och bilagorna. Bildernas maximala storlek är 5 megabyte. Som huvudbild lönar det sig att välja en horisontell bild, men i övrigt kan bilderna och bilagorna vara vad som helst.
- Spara förslaget när du är klar. Du kan även spara ditt förslag som ett utkast och publicera det senare. I detta skede syns förslaget ännu inte för andra och du hittar den när du väljer "Nytt förslag". Du kan fortsätta redigera förslaget genom att välja "Fortsätt ditt förslag". OBS! Du kan bara ha ett utkast åt gången. Du kan börja göra ett nytt förslag när du har publicerat ditt förslag. Du kan dock fortfarande redigera de förslag du publicerar.
- När du sparat öppnas en förhandsgranskning av idén på sidan. Publicera förslaget om du inte längre behöver redigera det.
- Efter publiceringen syns förslaget på webbplatsen OmaStadi. Förslagen du skickar sparas också i din egen användarprofil.
- Efter publiceringen kan du ännu redigera ditt förslag under hela samutvecklingstiden och du kan även lägga till andra aktörer till ditt förslag. När samutvecklingen avslutas tas redigeringsmöjligheten bort och förslaget låses.