Ehdotusten yhdistelyllä laajemmiksi kokonaisuuksiksi t tavoitellaan muun muassa ehdotusten yhdenvertaisempaa toteutumista ja parempaa vaikuttavuutta. Yhteen suunnitelmaan voidaan yhdistää useampia ehdotuksia. Suunnitelmaan voidaan kerätä esimerkiksi useita samankaltaisia ehdotuksia ja yhdistää samaa aihepiiriä tai aluetta koskevia ehdotuksia. Toisaalta jotkin ehdotukset saattavat esimerkiksi olla kustannuksiltaan sellaisia, että niihin ei voi yhdistää enää muita ehdotuksia ylittämättä alueellista määrärahaa.
Jos et halua yhdistää ehdotustasi muiden suunnitelmiin, sekin on ihan OK.
Yksittäisten ehdotusten yhdistäminen samaan suunnitelmaan voi olla kuitenkin kannattavaa jo pelkästään äänestystaktisesta näkökulmasta. Mitä useampi ehdotus samasta asiasta, sitä hajanaisemmin äänet jakautuvat. Tämä vaikuttaa mahdollisuuksiin menestyä äänestyksessä. Esimerkiksi jos johonkin paikkaan liittyen on tullut useita samankaltaisia ehdotuksia: Jos näistä ehdotuksista jokainen muodostaa oman suunnitelmansa, joiden kesken äänet jakautuvat, riskinä on, ettei yksikään niistä saa riittävästi ääniä edetäkseen toteutukseen. Jos haluaa varmistaa suunnitelman menestymisen äänestyksessä, kannattaa siis laatia yksi yhteinen suunnitelma, johon äänet kohdistuvat.
Mitä monipuolisempi suunnitelma, sitä enemmän se todennäköisesti saa kannatusta eri ehdottajien keskuudesta ja kerää ääniä. Esimerkkinä voidaan ottaa kouluruokailun kehittämistä koskevat ja sisällöltään toisistaan poikkeavat ehdotukset. Kouluruokaan liittyviä ehdotuksia ovat esimerkiksi kauramaidon ja kansainvälisten ruokien lisääminen ruokalistalle. Nämä ehdotukset eivät ehkä yksinään houkuttele isoa joukkoa helsinkiläisiä äänestämään. Sen sijaan suunnitelma, jossa yhdistetään nämä erilaiset ehdotukset yhdeksi monipuoliseksi suunnitelmaksi kouluruokailun kehittämiseksi, voi kerätä enemmän ääniä.
Saman äänestysalueen sisällä, väestömäärältään hyvin eri kokoisista kaupunginosista tulleita samankaltaisia ehdotuksia on hyvä yhdistää myös sen vuoksi, jotta prosessi olisi reilu myös väestömäärältään pienempien kannalta. Alle 8 000 asukkaan kaupunginosaan kohdentuvien suunnitelmien on vaikea menestyä äänestyksessä, jossa on mukana saman suurpiirin väkiluvultaan suurempien alueiden suunnitelmia.
Lisäksi yhdistelemällä useita ehdotuksia samaan suunnitelmaan, pysyy äänestettävien suunnitelmien lukumäärää äänestysaluetta kohden kohtuullisena ja sitä kautta äänestysvaihtoehtojen vertailu ja valitseminen on helpompaa. Erityisesti tämä koskee koko kaupunkia koskevia ehdotuksia, joita jätettiin ideointivaiheessa 247.
Kirjautumalla omastadi.hel.fi -palveluun pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella pääset suoraan äänestämään. Peruskoululaiset (luokat 6-9) sekä lukiolaiset voivat kirjautua ja tunnistautua äänestystä varten Wilma-tunnuksilla.
Pankkitunnukset tai mobiilivarmenneVoit kirjautua sisään myös sosiaalisen median tileillä (mm. Facebook, Yle, Google) Tunnistamo-palvelussa tai aiemmin luomillasi Omastadi –tunnuksilla. Ensimmäisellä äänestyskerralla sinun tulee lisäksi tunnistautua pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai peruskoululaisten Wilma-tunnuksilla.
Kirjaudu Tunnistamo-palvelun avullaKirjaudu sisään sähköpostisoittella ja itse valitsemallasi salasanalla.