Stadsmiljösektorns beslut, linjer och planer
Kriterierna för OmaStadi fastställer hurdana idéer kan framskrida i den deltagande budgeteringen. Ett kriterium förutsätter att en idé inte kan strida mot gällande planer eller stadens övriga beslut.
Coronavirusepidemin har kunnat inverka på tidsplanerna för eller finansieringen av vissa projekt. Alla ändringar har inte nödvändigtvis ännu uppdaterats i datakällorna.
Detaljplaner
Detaljplaner styr byggandet och är mest detaljerade. De styr markanvändning och byggande enligt lokala omständigheter, stads- och miljöbilden, bra byggsätt och övriga gemensamt överenskomna målen.
Ett områdes framtida användning fastställs i detaljplanen: vad sparas, vad får byggas var och hur. Innehållskraven för detaljplanen beskrivs i markanvändnings- och bygglagen.
Om en OmaStadi-idé har tänkts bli genomförd i ett detaljplaneområde under beredning, måste dess innehåll och genomförbarhet alltid kontrolleras från fall till fall. Om det handlar om att placera en ny service i ett ändrat område i detaljplanen, kan genomförandet av den vara utmanande.
Regionplaner
En regionplan gäller en eller flera stadsdelar och är i kraft tio år åt gången. Nuläget av service, konstruktioner och utrustningar i gatu- och grönområden utreds i regionplanerna och förbättringsbehovet att förbättra dem noteras.
I regionplanen uppstår utvecklingsprojekt, som genomförs i prioritetsordning under giltighetstiden. Projekten är interaktiva med invånarna. Om någon regionplan ännu saknar ett stråt för genomföring, kan man via OmaStadi ge förslag om det.
Vård-, utvecklings- och dispositionsplaner
Vård-, utvecklings- och dispositionsplaner görs till helheter som till sina miljöer är värdefulla. Målsättningen med dem är att bevara och styra användningen, skötseln och renoveringen av området.
Gatu- och parkprojekt
Gatuprojekt
Stora principiella trafiklösningar som byggande av huvudgator och spårtrafik, fastställs i en generalplan och delgeneralplaner. Noggrannare trafikarrangemang fastställs i trafikplaner i samband med utarbetandet av detaljplaner. I trafikplanerna framläggs bl.a. hur gatuområdet fördelas mellan olika trafikformer (bilar, spårvagnar, fotgängare, cyklister osv.), hur många filer det finns på körbanan och var man kan parkera.
En gatuplan utarbetas utifrån trafikplanen. I gatuplanen fastställs gatans exakta dimensioner, nivå, ytmaterial och planteringar samt lösningar för belysning och dränering.
En eventuell idé gällande gatumiljön kan du kontrollera för att den inte står i strid med den eventuellt redan pågående planen. Du kan även kontrollera att en idé för grönområden inte redan är under genomförande.
Parkprojekt
Parker – nya och gamla – behandlas i mångahanda planer. Stadsborna önskas delta i planeringen. På stadsmiljösektorns webbplats och i lokaltidningar finns information om när planeringen inleds, planerna framläggs och interaktionsmöten arrangeras.
Servicelinjer
Ansvaret för planeringen av service på allmänna områden ligger hos stadsmiljösektorn. Linjedragningen är gemensamt överenskommen visavi anordnandet och kvalitetsnivån av service på allmänna områden. Linjerna är avsedda som arbetsstöd inom ämbetsverkens interna bruk, för konsulter och övriga planerare, beslutsfattare samt kommuninvånare.
Naturvärden och värdeomgivningar
Miljöinriktade projekt kan begränsas av naturvärden. Naturmaterial bygger på naturvärden som styr planeringsarbetet för naturområden.
De mest centrala naturmaterialen är:
- naturskyddsobjekt
- värdefulla objekt för växtarter och växtlighet
- för fågelarter värdefulla objekt
- värdefulla geologiska objekt
- viktiga fladdermusområden
- områden med tickor
- värdefulla mångfaldsobjekt i skogsnaturen
På Helsingfors stads webbplats kan du bekanta dig med naturvärdena
Med värdemiljöer menas historiskt eller kulturhistoriskt betydande objekt, eller objekt som på ett exemplariskt sätt representerar byggnadskonst i städer under en viss tidsperiod, planeringsideal eller kända planerares arbeten.
Det finns väldigt få offentliga utomhusområden som är skyddade av en detaljplan i Helsingfors. Största delen av objekten som klassificerats som värdemiljöer har inget planmässigt beskydd. Databasen för värdemiljöerna strävar efter att för sin del förbättra denna situation fastän den inte kan ersätta det detaljplansenliga beskyddet. Värdemiljöobjekten har egna utvecklingsplaner, varigenom deras genomföringsduglighet noggrant bedöms ifall OmaStadi-projekt riktas till dessa områden.